Ganzenoverlast creatief opgelost door leerlingen Scholengroep Hannah

Groep 8-leerlingen van Scholengroep Hannah gingen donderdag 9 maart aan de slag met het probleem ganzenoverlast. Ganzen veroorzaken namelijk veel schade aan landbouwgrond en aan de natuur. Om dit probleem op te lossen deden ze een hackathon. Dit is een evenement waarbij deelnemers in korte tijd oplossingen verzinnen voor een probleem. Aan het eind van de dag werden drie klassen als winnaar uitgeroepen.

Aan de hand van verschillende challenges gingen de leerlingen aan de slag met het probleem. Het doel was onderzoek doen, een creatieve oplossing verzinnen en goed samenwerken. De leerlingen presenteerden hun oplossing aan de jury. Drie klassen gingen met een prijs naar huis. Groep 8 van de Doekesschool bedacht een ganzenverjager met oranje licht die werkt op zonnepanelen en aangaat als de ganzen eraan komen. Groep 8 van De Bron bedacht als oplossing om in de winter campings te gebruiken om de ganzen te laten overwinteren. Tenslotte bedacht groep 7/8 van De Reflector om het landschap anders in te richten, zodat de ganzen hun plek hebben maar de boeren er geen overlast van ervaren.

Ganzenoverlast
Het probleem waarmee de leerlingen aan de slag gingen is ganzenoverlast. Vooral de grauwe gans veroorzaakt in Overijssel veel schade, bijvoorbeeld aan grasland en akkerbouw. Met hun uitwerpselen zorgen ze ook voor verzuring van het water in bijvoorbeeld vennen waardoor zeldzame soorten die daar leven in hun voortbestaan bedreigd worden. Omdat ganzen een beschermde diersoort zijn is het lastig om deze overlast aan te pakken. Je mag ze bijvoorbeeld niet zomaar afschieten.

Je stem laten horen
De hackathon wordt georganiseerd door het lectoraat Goede Onderwijspraktijken van Hogeschool Viaa en de Scholengroep Hannah. Zij werken samen aan een nieuwsgierige, onderzoekende houding. Ze vinden het belangrijk dat je als leerling vragen durft te stellen, je vanuit nieuwsgierigheid je stem laat horen, en dat je als kind verantwoordelijkheid leert te nemen om wat te doen met jouw ideeën. Het doel van de hackathon is daarom ook de onderzoekende houding van leerlingen te bevorderen en leerlingen hun stem te laten gebruiken.

Het Reformatorisch Dagblad maakte een mooi artikel met een impressie van deze onderzoeksdag.

Download hier de werkvellen