Hoe blijf je mentaal fit? De bezoekers van event Open Minds weten het!

Onder invloed van sociale media verschijnen er veel perfecte plaatjes, waarbij het lijkt alsof de ander het altijd beter heeft. Ondertussen neemt de druk om te presteren op school toe en zijn er steeds maar weer deadlines die gehaald moeten worden. Of de druk om je optimaal te ontwikkelen op je werk of stage, waarbij gevraagd wordt het beste uit jezelf te halen 

Allemaal zaken die van invloed zijn op mentale gezondheid. We hebben er allemaal mee te maken, maar praten we er eigenlijk wel over met elkaar? 

Tijdens het event ‘Open Minds’, dat plaatsvond op dinsdag 14 mei, zijn de deelnemers met elkaar in gesprek gegaan over allerlei onderwerpen waar normaal niet zo snel over gesproken wordt.  

Het programma werd afgetrapt door Tim Senders, bekend van het programma ‘Streetlab’ en zijn podcast ‘De Handleiding’. Hij heeft live een podcast opgenomen, waarin het bespreken van mentale gezondheid, door veel interactie met de deelnemers, goed is gelukt.  

Annemarijn, student Pabo en een van de organisatoren vertelt: “Ik vond het mooi dat mensen kwetsbaar en eerlijk hun ‘struggles‘ deelden, op zinnen als ‘Ik voel prestatiedruk/ik voel me eenzaam’. En dat  ze zich in elkaar herkenden.” 

De dag verliep verder goed. De bezoekers deel konden nemen aan verschillende interessante workshops. Zo vertelde Noortje Voorhuis over de invloed van voeding en leefstijl op mentale gezondheid, werd er middels activerende werkvormen een gesprek gevoerd over psychische aandoeningen en nam Seval Sonmez je mee in het verwerken van mentale gezondheid in poëzie.  

Dit evenement is georganiseerd door studenten Social Work en Pabo in opdracht van de winnaars van de Innovatievoucher.  

Daarnaast werd tijdens dit event ook de expositie ‘Opname van opzij’ officieel geopend. Dit is een expositie met gedichten en kunstwerken die uitbeelden hoe het is om met de psychose van een dierbare om te gaan. De tentoonstelling is tot oktober 2024 te bezichtigen op Hogeschool Viaa. Meer informatie over de bundel en expositie ‘Opname van opzij’ is hier te vinden.