Social Work realiseert derde podcast voor haar studenten

Wat als een baan buiten je bereik is? Het is de titel van de derde aflevering van de Participodcast die Hogeschool Viaa-docent Petra Eikelboom voor haar Social Work studenten heeft gemaakt. Petra: “Het is tof dat Hogeschool Viaa mij de ruimte geeft om te experimenteren met het maken van een podcast en te leren door te doen.”

Het is alweer de derde podcast die Petra, docent Social Work, publiceert. Onder de noemer Participodcast, want in alle afleveringen worden praktijkverhalen gedeeld over de uitdagingen die mensen ervaren om volwaardig te kunnen participeren in de samenleving. Petra legt uit dat de studenten in de theorie leren hoe mensen kunnen participeren, maar in de praktijk blijkt dat dit niet altijd gemakkelijk is: “De podcast zijn illustraties van wat er in de les behandeld wordt. Op die manier heb je niet alleen ‘droge’ theorie.”

Vooroordelen

Voor de podcast gaat ze op zoek naar verhalen. Soms blijken die heel dichtbij te zijn. “Ik dacht meteen aan mijn collega Kevin. Hij werkt bij ons op de opleiding. Dat hij die baan heeft, is vanwege zijn spasme niet vanzelfsprekend.” Petra besluit hem en zijn jobcoach te interviewen. “Het was interessant om over de rol van de jobcoach te horen. Als docent heb ik hier beter zicht op gekregen. Ook het verhaal van Kevin is leerzaam. In de podcast vertelt hij dat hij meer last heeft van de vooroordelen dan van zijn beperkingen. Het is goed dat de studenten leren ontdekken waar hun eigen vooroordelen zitten en leren om voorbij de beperkingen te kijken naar de ambities van die persoon.”

Luister via onderstaande link naar de podcast. Deze hoort bij de onderwijseenheid Methodisch Werken, aangeboden aan eerstejaars Social Work-studenten van Hogeschool Viaa. Wil je meer weten over het initiatief van Petra, lees dan hier het artikel uit het magazine van Hogeschool Viaa.

Beluister hier de podcast