Verpleegkundestudent wint Anna Reynvaan Studentenprijs

Verpleegkundestudent Annemap Postuma heeft donderdag 31 mei de Anna Reynvaan Studentenprijs 2018 gewonnen. De Anna Reynvaan Studentenprijs gaat elk jaar naar het beste artikel van studenten hbo-verpleegkunde.

Annemap Postuma volgt de deeltijdroute van de opleiding Verpleegkunde van Hogeschool Viaa in Zwolle. Als onderdeel van de studie heeft ze de minor ‘Verpleegkundige Aandachtsvelder Zingeving’ gevolgd. “Ik werk naast mijn deeltijdstudie twintig uur op de afdeling Medisch Psychiatrische Unit bij Isala. De minor over zingeving sluit daar mooi bij aan: wat maakt dat een patiënt is zoals hij is?”

 

Als afsluiting van de minor moest Annemap een essay schrijven. Hierin komt naar voren dat veel verpleegkundigen een verlegenheid of methodische onhandigheid ervaren om aandacht te geven aan de levensvragen die ziekte en zorg bij patiënten oproepen. Verpleegkundigen kunnen dit echter heel goed met enkele eenvoudige hulpmiddelen (gespreksvragen) methodisch onderdeel maken van hun professionele handelen, ontdekte Annemap.

Het essay is zowel praktisch en levensecht als onderbouwd en doordacht. Hierdoor was het een geschikte publicatie voor de Anna Reynvaan Studentenprijs. “Ik had er zelf niet over nagedacht om het essay in te sturen, maar een docent van Viaa zei dat mijn essay hier wel heel geschikt voor was. Na enig aandringen heb ik het uiteindelijk maar verstuurd.”

Afgelopen donderdag was de bekendmaking van de winnaar. Tot haar grote verrassing bleek de student van Viaa de Anna Reynvaan Studentenprijs te hebben gewonnen. “Ik had er eigenlijk geen rekening mee gehouden dat ik zou kunnen winnen. Maar ik ben er wel heel blij mee”. De prijs bestaat uit een studiereis, over Nursing Ethics, naar Cork (Ierland).

De jury heeft over het essay van Annemap gezegd: “Annemap Postuma beschrijft een ethisch dilemma op persoonlijke wijze en slaagt er knap in om met ‘harde evidence’ en kennis van wettelijke kaders verpleegkundigen handvatten aan te reiken om de ‘methodische onhandigheid’ het hoofd te kunnen bieden.”