Verpleegkunde

Wil je jouw kennis vergroten en je verder verdiepen in de zorg? Kies dan voor de deeltijdopleiding Verpleegkunde, waarbij je naast je werk kunt doorgroeien tot hbo-verpleegkundige.

Tijdens de opleiding leer je meer over zorg bij zowel fysieke als mentale problemen. Ook besteed je aandacht aan de persoon daarachter. Luisteren, meedenken en een grapje op zijn tijd maken het verschil. Voor de patiënt, maar ook voor jou. Je krijgt er namelijk veel voor terug. Een glimlach of een wijze les bijvoorbeeld.

Ontbijten met Willy

Tijdens je opleiding

Hogeschool Viaa leidt je in 2,5 jaar op tot een deskundige, sociale, allround verpleegkundige. Het Neuman Systems Model vormt de basis van de opleiding. Bij dit model leer je niet alleen oog te hebben voor iemands probleem, maar voor het volledige gestel, de spirituele achtergrond én het sociale netwerk. Om dat te kunnen, moet je jezelf eerst leren kennen. Daarom besteden we veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling. Ook kennis en vaardigheden spelen uiteraard een grote rol. Door een afwisselend en uitdagend onderwijsprogramma te volgen, krijg je in relatief korte tijd de benodigde verdieping om af te studeren als hbo-verpleegkundige.

Lees meer over het NSM

De deeltijdopleiding Verpleegkunde start met de competenties die je als hbo-verpleegkundige nodig hebt. Je volgt vier blokken, die in het teken staan van Acute, Preventieve, Chronische en Intensieve zorg. Eén dag per week heb je les en daarnaast doe je veel aan zelfstudie. De totale studiebelasting van zo’n 25 uur combineer je met een werkweek van minimaal 16 uur. Belangrijk, want wat je op je werk ervaart, is van waarde voor je studie. En dat wat je tijdens de lessen leert, kun je direct toepassen in de praktijk.

In het tweede deel van de opleiding blijf je zestien uur per week werken. Ook verdiep je je theoretische kennis. Je leert meer over protocollen, de kwaliteit van de zorg en de visie op verplegen. Tot slot doe je een afstudeeronderzoek of een project in de praktijk. Daarmee laat je zien dat je jezelf hebt ontwikkeld tot verpleegkundige op hbo-niveau.

Download de deeltijdfolder

Na je opleiding

Als hbo-verpleegkundige ligt de wereld aan je voeten. Je kunt stappen zetten binnen je huidige baan, maar er ook voor kiezen om je horizon verder te verbreden. Van ziekenhuizen tot revalidatieklinieken, consultatiebureaus en huisartsenpraktijken, allemaal hebben ze verpleegkundigen op hbo-niveau nodig. Daarnaast vallen gehandicaptenzorg, jeugdzorg en psychiatrie binnen jouw werkterrein. Wil je blijven leren? Veel studenten kiezen voor een opleiding tot Praktijkverpleegkundige bij de huisarts. Ook kun je aan de universiteit een Master Advanced Nursing Practice, Verplegingswetenschappen of Gezondheidswetenschappen volgen.

Praktische informatie

De deeltijdopleiding Verpleegkunde duurt 2,5 jaar. Je mag de opleiding volgen met een mbo-diploma Verpleegkunde (niveau 4) of inservice A, B of Z. Daarnaast heb je een werkplek nodig waar je minimaal zestien uur per week werkzaamheden op hbo-niveau kunt uitvoeren.

Heb je nog geen werkplek en wil je wel starten met de opleiding Verpleegkunde? Je kunt je dan voor de zekerheid ook aanmelden voor de voltijdroute. Mocht je nog een werkplek vinden voor 1 september, dan kun je eventueel overstappen naar de deeltijdroute.

De opleiding kent twee instroommogelijkheden: je kunt starten op 1 februari 2020 of op 1 september 2020.

Wil je meer weten over de verschillende routes en instroommogelijkheden? Bekijk dan de mogelijkheden via de link hieronder.

Lees meer over de verschillende routes

Tijdens de opleiding krijg je veel te maken met literatuur en artikelen in het Engels. Om goed deel te kunnen nemen, moet je Engels dus op niveau zijn.

Lees meer over Engels tijdens de opleiding

Collegegeld en subsidie

Als je gaat studeren in het hoger onderwijs ben je collegegeld verschuldigd. De hoogte van het collegegeld is afhankelijk van verschillende factoren. Via de link hieronder kun je meer lezen over het bedrag dat jij moet betalen.

Meer info over het collegegeld

Ben je al werkzaam in de zorg? Het is dan voor je werkgever mogelijk om een subsidie uit de sector plusgelden aan te vragen voor de bekostiging van jouw opleiding.

Meer informatie over de subsidiemogelijkheden

Studiekeuzecheck

Voor de deeltijdopleiding ontvang je na je inschrijving een studiekeuzecheck, zodat je zeker weet dat je de juiste richting kiest.

Lees meer over de studiekeuzecheck

Brugmodule

Twijfel je of een hbo-opleiding iets voor jou is? Dan kun je een speciale brugmodule doen. Deze module helpt jou in vier dagdelen bij de stap naar het hbo.

Lees meer over de brugmodule

Lesdagen

Wil je weten in welke weken er les is en wanneer de vakanties zijn gepland? Download dan hieronder het jaaroverzicht van Viaa. Start je in september 2019 met de deeltijdopleiding Verpleegkunde? Bekijk dan via de link hieronder wanneer je lesdagen gepland zijn.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over de deeltijdopleiding Verpleegkunde? Neem dan contact op met onze opleidingsvoorlichter.

Meer informatie