Viaadocent Cusveller heeft boek Ethiek voor verpleegkundigen geschreven

Viaadocent en -onderzoeker Bart Cusveller heeft het boek ‘Ethiek voor verpleegkundigen’ geschreven

Cusveller overhandigde eind vorige week het eerste exemplaar van zijn boek Ethiek voor verpleegkundigen aan Ankana Spekkink, voorzitter van de commissie Ethiek van beroepsvereniging V&VN (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland).

Cusveller is opgeleid als verpleegkundige en als filosoof. Hij is docent zorgethiek aan de hbo-v van hogeschool Viaa in Zwolle en onderzoeker bij het lectoraat Zorg en zingeving.

Het boek Ethiek voor verpleegkundigen (uitgeverij Boom) is het eerste leerboek ethiek dat uitgaat van de CanMeds-rollen. Deze rollen vormen het competentieprofiel voor de bacheloropleiding tot verpleegkundige in Nederland en België.

Het boek heeft een praktische insteek met veel voorbeelden, onderbouwing met actuele kennis, en aanzetten tot integratie in professioneel handelen in de zorg.

“Na afronding van het boek was me duidelijk dat er een verschuiving plaatsvindt in het onderwijs van verpleegkundige beroepsethiek en zorgethiek in de beroepspraktijk”, zegt Cusveller.

“Niet alleen wordt de essentiële relatie duidelijk tussen verpleegkundige ethiek en de dagelijkse ervaringen van verpleegkundigen. Ook krijgen het juiste gedrag en het juiste omgaan met issues een steeds grotere plaats naast het hebben van de juiste oplossingen en de juiste opvattingen.” Daar speelt Ethiek voor verpleegkundigen op in.

Bij het in ontvangstnemen van het boek bevestigde Spekkink wat Marieke Schuurmans in haar voorwoord schrijft over de bijdrage van het boek aan de bredere professionele ontwikkeling van de verpleegkundige beroepsgroep. Schuurmans is hoogleraar Verplegingswetenschap aan de Universiteit Utrecht en als Chief Nursing Officer onafhankelijk beleidsadviseur van de Nederlandse overheid over verpleegkundige zorg.