Zij-instromers verrijken onderwijs met hun kennis en ervaring
Pieter werkt ruim vijf jaar als sociaal pedagogisch hulpverlener in de jeugdzorg als het bij hem gaat kriebelen; de overstap naar het basisonderwijs lonkt. Pieter: “Ik begeleidde jongeren tussen de 12 en 21 jaar met gedragsproblematiek. Deze jongeren zetten vaak grote stappen vooruit, maar het slot van het liedje is geregeld dat ze tóch vastlopen op school. Daardoor groeide bij mij de wens om mij te laten omscholen tot leerkracht. Als leerkracht kan ik kinderen nu zelf begeleiden, bijvoorbeeld als ze het lastig vinden om mee te doen met de groep.”
Zij-instroom
Mensen ‘van buiten’ die ervoor kiezen leerkracht te worden in het basisonderwijs. Behalve ervaring, nemen ze ook een flinke portie motivatie met zich mee. Zij-instromers zijn een groeiende groep passievolle mensen die ervoor kiest van betekenis te zijn voor opgroeiende kinderen. Voor deze mensen heeft Viaa het zij-instroomtraject ontwikkeld; een route waarbij je je in twee jaar tijd (betaald!) omschoolt tot leerkracht. Pieter Meun en Ilse Ketel volgen het zij-instroomtraject bij Hogeschool Viaa en vertellen over hoe zij gezin, werk en een studie combineren.

Energieboost
Ilse maakte de switch naar het onderwijs na het volgen van een sociale studie. Ilse: “Eigenlijk was het altijd al mijn droom om juf te worden. Omdat ik mezelf niet zo sterk vond in rekenen, koos ik eerst voor een andere opleiding; Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Na deze opleiding werd ik onderwijsassistent. Dit werk vond ik geweldig om te doen, maar het idee om les te geven liet mij niet los. Op een gegeven moment dacht ik; ik ga tóch nog de pabo doen en laat mij niet tegenhouden door moeilijke rekensommen! Hoewel het echt een pittig traject is, ben ik heel blij dat ik de overstap heb gemaakt. Het lesgeven, de interactie met de kinderen, de enthousiaste reacties van leerlingen als het kwartje valt. Ik krijg er zo’n energieboost van!”
Breder kijken
Dat je energie krijgt van het lesgeven, is wel een voorwaarde om dit pittige traject vol te kunnen houden. Zeker als je, zoals Pieter, naast je werk en studie, ook een gezin hebt. Pieter: “Je moet bereid zijn om je sociale leven op een laag pitje te zetten, lange dagen te maken en goed te plannen. Steun van het thuisfront is ook hard nodig. Maar het is het allemaal waard. Ik geniet er echt van om kinderen te helpen zich op allerlei vlakken te ontwikkelen. Om ze te leren hoe ze burger kunnen zijn. Mijn werkervaring helpt mij om breder te kijken als een leerling vastloopt, om tijdig het contact met de ouders te zoeken, te reflecteren op mijn inbreng en te kijken naar hoe het anders kan als de gebruikte vormen en structuren niet blijken te werken.”
In de praktijk
En wat als een gekozen vorm in de praktijk niet werkt? Ilse: “Dan gooi je het over een andere boeg en probeer je te achterhalen waar een leerling wél behoefte aan heeft. Soms leg ik een situatie ook voor aan een docent op Hogeschool Viaa of aan medestudenten. Een voordeel van het zij-instroomtraject is dat je het geleerde direct in de praktijk kunt brengen en andersom. Dat maakt het maken van de theoretische toetsen van de pabo ook makkelijker; je hebt het allemaal al eens geoefend. Het traject heeft ook als voordeel dat je gewoon wordt betaald als leerkracht en dat de school waar je lesgeeft je opleiding financiert. Dat maakt het ook in praktisch opzicht mogelijk om de wereld van het onderwijs in te gaan.”
