Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo in deeltijd)

Werk je al in het onderwijs, maar wil je graag verder leren? Of werk je binnen een heel ander vakgebied, maar wil je je graag laten omscholen tot juf of meester in het basisonderwijs met daarbij veel persoonlijke begeleiding en oog voor jouw ontwikkeling als leerkracht? Dan is de deeltijdopleiding Pabo van Hogeschool Viaa iets voor jou.

Waarom de deeltijdopleiding Pabo bij Viaa

Persoonlijke begeleiding vinden wij belangrijk in de voortgang van jouw studie. Je bespreekt jouw vragen met je PPO-docent (Persoonlijke Professionele Ontwikkeling), die jou ook begeleid in jouw studie. De lijnen zijn kort en ook onze begeleiders in de praktijk zijn betrokken op jouw studievoortgang.

Wij gaan voor een actueel curriculum. Met onze praktijkbegeleiders onderhouden we nauwe afstemming over theorie-praktijk. Zo kun je casussen uit de praktijk direct inbrengen in jouw eigen PPO-groep. Omgekeerd kun je theorie direct toepassen in de praktijk. Kwaliteit van de opleiding staat hoog in het vaandel en onze opleiding behoort dan ook tot de topopleidingen van Nederland.

De Pabo van Viaa werkt vanuit christelijke waarden, dat betekent dat we vooral samenwerken met christelijke basisscholen. Als deeltijdstudent zoek je echter je eigen stageplek. Heb je geen christelijke achtergrond, maar wil je wel graag op een school studeren waar deze waarden centraal staan, dan ben je ook van harte welkom bij ons op de opleiding.

Onze lerarenopleiding in deeltijd werkt met een uniek concept van studiedagen en samen leren in de praktijk. Dat maakt onze opleiding interessant voor als je graag praktijkgericht aan de slag gaat of als je al werkt in het onderwijs en die ervaring graag gebruikt voor het behalen van een hbo-diploma leraar basisonderwijs.

Onze docenten en praktijkbegeleiders moedigen je aan om jouw Persoonlijk Meesterschap te ontdekken: wat voor leerkracht wil jij worden?

Hogeschool Viaa en het onderwijs in de Corona periode
‘Toen de pabo naar voren kwam, voelde dat als een soort eurekamoment: dat ik daar nooit eerder aan had gedacht.
Download de deeltijdfolder

Inhoud van de opleiding

Studiedagen en praktijkdagen

De deeltijdopleiding Pabo bestaat uit een afwisseling van studiedagen en praktijkdagen. Je studiegroep vormt de basis waar jij je leervragen kunt stellen. Tijdens de praktijkdagen voer je uit wat je in de colleges geleerd hebt. Hoe dit eruit ziet? Eén dag in de week volg je colleges bij Viaa. De lesdag voor de reguliere deeltijdroute is vanaf september 2021 op donderdag. De voorbereiding van deze colleges doe je thuis. Daarnaast ben je een dag in de week in het klaslokaal te vinden voor je stage; elk studiejaar minstens dertig tot veertig dagen.

 

Colleges en stage

Tijdens je collegedag volg je vooral pedagogisch-didactische vakken. Docenten behandelen in colleges, presentaties en workshops alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor de klas. Ook ondersteunen we je in je persoonlijke en professionele vorming

Stage

In overleg is het mogelijk om stage te lopen bij een school die ook je werkgever is. Voor de stage zijn een aantal leeruitkomsten geformuleerd die richting geven aan de stage-activiteiten.

Wisselwerking theorie-praktijk

De volgende vragen uit de praktijk staan centraal bij de deeltijdopleiding Pabo:

  • Hoe ontwerp en verzorg je up-to-date onderwijs?
  • Hoe leer je kinderen wie ze zijn en wat ze kunnen, nu en in de toekomst?
  • Hoe open je de wereld voor kinderen?

De opgedane kennis pas je direct toe voor de groep. Zo zie je snel resultaat van je studie.

Opleidingsroutes

Binnen de deeltijdopleiding Pabo van Hogeschool Viaa kun je in verschillende routes studeren. Wij proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij jouw persoonlijke situatie en zoeken een route die bij jou past zoals in het zij-instroomtraject voor degenen met een afgeronde hbo- of wo-opleiding of in een versnelde- of verkorte Pabo route.

Ga naar overzicht van alle opleidingsroutes van de Pabo van Hogeschool Viaa

Studie, werk en privé

Studeren, werk en privé combineren is vaak even wennen. Met de deeltijd Pabo van Hogeschool Viaa ben je flexibel, zodat je een goede balans kunt vinden. Een studie erbij doen vraagt namelijk niet alleen iets van jou, maar ook van je omgeving. Betrek hen bij je studie, zo creëer je begrip.

Deeltijd studeren kan intensief zijn, zeker als je het doet naast een baan of een gezin. Maar daar krijg je het driedubbele voor terug. Afwisseling, ontwikkeling en veel voldoening.

Bekijk hier de ervaringen van deeltijdstudent Willeke

Toelatingseisen

Om te starten met de deeltijdopleiding Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) heb je een havo- of vwo diploma nodig. Instromen vanuit een mbo-4 opleiding is ook mogelijk. Als je een havo- of mbo-diploma hebt, bestaat de kans dat je nog niet voldoet aan de toelatingseisen op het gebied van natuurkunde, aardrijkskunde en geschiedenis.

Voor de vakken waar je nog geen certificaat voor behaalde moet je toelatingstoetsen maken. Bij Hogeschool Viaa begeleiden we je graag bij het leren voor de toetsen. Met een vwo-diploma of bachelor-diploma (hbo of wo) ben je vrijgesteld van de toelatingseisen en is het mogelijk de opleiding verkort te doen. Wil je als zij-instromer je onderwijsbevoegdheid halen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Lees hier de factsheet voor zij-instromers
Lees hier meer informatie over de toelating voor de Pabo en hoe wij jou verder willen helpen

Collegegeld en subsidie

Als je gaat studeren in het hoger onderwijs ben je collegegeld verschuldigd. De hoogte van het collegegeld is afhankelijk van verschillende factoren. Via de link hieronder lees je meer over het bedrag dat jij moet betalen.

Meer info over het collegegeld

Na je opleiding

Na je pabo-opleiding kun je doorstuderen en diverse post-hbo-opleidingen, nascholingscursussen, trainingen en masterstudies bij Hogeschool Viaa volgen.

Meer over nascholingscursussen van Viaa
Meer over masters bij Viaa
Meer over post-hbo-opleidingen van Viaa

Contact

Wil je meer weten over de opleiding Pabo in deeltijd  of één van de verschillende routes? Wil je graag doorspreken welke route bij jouw persoonlijke situatie past? Neem dan contact op met opleidingsvoorlichter Erik Janssen.

Meer informatie