Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo in deeltijd)

Werk je al in het onderwijs, maar wil je graag verder leren? Of werk je binnen een heel ander vakgebied, maar wil je je graag laten omscholen tot juf of meester in het basisonderwijs? Dan is de deeltijdopleiding Pabo van Hogeschool Viaa iets voor jou.Leraar in het basisonderwijs is één van de mooiste beroepen die er is. Je geeft les én levert een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. Is lesgeven jouw droom, maar heb je al een baan of ben je niet iedere dag van de week beschikbaar? Onze lerarenopleiding deeltijd werkt met een uniek concept van studiedagen en samen leren in de praktijk.

Waarom de deeltijdopleiding Pabo?

Als juf of meester voor een klas in het basisonderwijs staan is afwisselend en uitdagend. Je staat kinderen bij tijdens hun leerproces en ontwikkeling. Met een bachelor van de Pabo deeltijd behaal je je lesbevoegdheid, maar daarnaast beschik je over nog veel meer vaardigheden waarmee je een belangrijke bijdrage levert. Eén ding is zeker: leraarschap is zeer veelzijdig.

‘Toen de pabo naar voren kwam, voelde dat als een soort eurekamoment: dat ik daar nooit eerder aan had gedacht.
Download de deeltijdfolder

De Pabo in praktijk

De volgende vragen uit de praktijk staan centraal bij de deeltijdopleiding Pabo:

  • Hoe ontwerp en verzorg je up-to-date onderwijs?
  • Hoe leer je kinderen wie ze zijn en wat ze kunnen, nu en in de toekomst?
  • Hoe open je de wereld voor kinderen?

De opgedane kennis pas je direct toe voor de groep. Zo zie je snel resultaat van je studie.

Inhoud van de studie

De Pabo bachelor bestaat uit een afwisseling van studiedagen en praktijkdagen. Je studiegroep vormt de basis waar jij je leervragen kunt stellen. Tijdens de praktijkdagen voer je uit wat je in de colleges geleerd hebt. Hoe dit eruit ziet? Eén dag in de week volg je colleges bij Viaa. De voorbereiding van deze colleges doe je thuis. Daarnaast ben je een dag in de week in het klaslokaal te vinden voor je stage; elk studiejaar minstens dertig tot veertig dagen.

Zo ziet een collegedag eruit

Tijdens je collegedag volg je vooral pedagogisch-didactische vakken. Docenten behandelen in colleges, presentaties en workshops alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor de klas. Ook ondersteunen we je in je persoonlijke en professionele vorming

Stage

In overleg is het mogelijk om stage te lopen bij een school die ook je werkgever is. Voor de stage zijn een aantal leeruitkomsten geformuleerd die richting geven aan de stage-activiteiten.

Ontbijten met...

Routes

Is werken met kinderen je passie? Wil jij je verder verdiepen of denk je na over een switch naar het onderwijs? Er zijn verschillende trajecten mogelijk.

2-jarig traject –   zij-instroom programma

Met een hbo- of wo-diploma op zak is het mogelijk om in korte tijd leraar basisonderwijs te worden als zij-instromer. Je staat direct zelfstandig voor de klas en volgt daarnaast op de Pabo een scholingsprogramma dat op jou is afgestemd. De kosten voor de Pabo worden betaald uit een subsidie die de school waar je gaat werken kan aanvragen. In twee jaar rond je het traject af. Je ontvangt geen diploma, maar wél je bevoegdheid om les te geven Ontdek het 2-jarig traject.

2,5 jarig traject – verkort deeltijdprogramma

Voor dit traject heb je een afgeronde hbo of wo-opleiding nodig. De verkorte Pabo houdt in dat je minder studiepunten haalt en dat het programma versneld wordt. Discipline en zelfsturing spelen in dit traject een belangrijke rol. Vanaf het tweede jaar is er de mogelijkheid om zelfstandig en betaald voor de klas te staan. Ontdek het verkort deeltijdprogramma.

Versneld traject – 4- of 3-jarig traject

Heb je een afgeronde mob- of havo-opleiding? Afhankelijk van je vooropleiding en ervaring is er de mogelijkheid om te versnellen en de Pabo in 3 jaar af te ronden. Benieuwd? Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Studie, werk en privé

Studeren, werk en privé combineren is vaak even wennen. Met de deeltijd Pabo van Hogeschool Viaa ben je flexibel, zodat je een goede balans kunt vinden. Een studie erbij doen vraagt namelijk niet alleen iets van jou, maar ook van je omgeving. Betrek hen bij je studie, zo creëer je begrip.

Deeltijd studeren kan intensief zijn, zeker als je het doet naast een baan of een gezin. Maar daar krijg je het driedubbele voor terug. Afwisseling, ontwikkeling en veel voldoening.

Toelatingseisen

Om te starten met de deeltijdopleiding Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) heb je een havo- of vwo diploma nodig. Instromen vanuit een mbo-4 opleiding is ook mogelijk. Als je een havo- of mbo-diploma hebt, bestaat de kans dat je nog niet voldoet aan de toelatingseisen op het gebied van natuurkunde, aardrijkskunde en geschiedenis.

Bij Hogeschool Viaa kun je de benodigde certificaten behalen door toelatingstoetsen te maken. Met een vwo-diploma of bachelor-diploma (hbo of wo) ben je vrijgesteld van de toelatingseisen en is het mogelijk de opleiding verkort te doen.

Wil je als zij-instromer je onderwijsbevoegdheid halen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Lees hier de factsheet over de zij-instroom 


Praktische Informatie

Als je gaat studeren in het hoger onderwijs ben je collegegeld verschuldigd. De hoogte van het collegegeld is afhankelijk van verschillende factoren. Via de link hieronder lees je meer over het bedrag dat jij moet betalen.

Meer info over het collegegeld

Na je opleiding

Na je pabo-opleiding kun je doorstuderen en diverse post-hbo-opleidingen, nascholingscursussen, trainingen en masterstudies bij Hogeschool Viaa volgen.

Meer over nascholingscursussen van Viaa
Meer over masters bij Viaa
Meer over post-hbo-opleidingen van Viaa

Benieuwd naar de Pabo deeltijd?

Wil je meer weten over de opleiding Pabo in deeltijd, het zij-instroomtraject of één van de andere routes? Neem dan contact op met opleidingsvoorlichter Martijn van Nieuwenhuizen.

Of bel en stel je vraag rechtstreeks aan één van onderstaande docenten over onze verschillende routes:

Verkorte deeltijd Pabo                         –  Jolande Kelder  038 – 2024581
Zij-instroom                                           – Els Mulckhuyse  038 – 2024720
Universitaire Pabo en Praktijkpabo   – Jan Jaap Zijlstra   038 – 2024509
Deeltijd regulier en versneld              – Erik Janssen  038 – 2024736

Meer informatie