Master Educational Leadership

Onderwijs van de hoogste kwaliteit: ben je leidinggevende en wil jij het onderwijs op jouw school op een hoger plan brengen? Dan is de Master Educational Leadership iets voor jou. Deze masteropleiding bied je namelijk de mogelijkheid om een excellente schoolleider te worden en direct jouw eigen schoolleiderschapspraktijk te verbeteren. De opleiding wordt verzorgd door Penta Nova, Academie voor Schoolleiderschap. Hogeschool Viaa is de leslocatie in Zwolle.

Bekijk hier de online voorlichting over de Master Educational Leadership

Studieopbouw in het kort

De Master Educational Leadership is verdeeld in vier semesters, twee in elk jaar. Elk semester heeft een eigen thema:
– Educational Leadership
– Organisatie en innovatie
– School en context
– Onderzoeksmatig leiderschap
Daarnaast werk je steeds aan je persoonlijke ontwikkeling en onderzoeksvaardigheden.

Persoonlijke ontwikkeling
Jouw persoonlijke ontwikkeling is belangrijk tijdens de master. Hierbij gaat het over onder meer jezelf kunnen zijn, persoonlijke effectiviteit en over op een gebalanceerde, vitaliserende manier kunnen omgaan met grote uitdagingen van werk en leven van nu. Deze persoonlijke lijn bestaat uit vier onderdelen:
– Persoonlijke effectiviteit
– Reflecteren
– Communicatie
– Onderzoekende houding
Je tutor begeleidt je hierbij door de hele opleiding heen. Op een vast aantal momenten staan tutorgesprekken ingepland, waarin we jouw leerpunten en studievoortgang bespreken. Heb je meer tutorgesprekken nodig? Per jaar kun je er facultatief drie extra aanvragen.

Onderzoeksvaardigheden
Ook aan je onderzoeksvaardigheden werk je alle vier de semesters. Deze leerlijn is gekoppeld aan je subcompetentie onderzoek. Versterk je onderzoeksattitude, leer over onderzoek en methodologie en ontwikkel tijdens de onderzoeksdagen je onderzoeksvaardigheden. Met jouw nieuwe kennis en kunde creëer je uiteindelijk zelf een onderzoekscultuur binnen jouw organisatie. Per semester komt het volgende aan bod:

 • Semester 1 (jaar 1): Literatuuronderzoek
 • Semester 2 (jaar 1): Werken met data uit jouw eigen school
 • Semester 3 (jaar 2): Onderzoeksvoorstel
 • Semester 4 (jaar 2): Masterthesis

Praktische informatie

Voor wie?

 • Je bent een schoolleider of hebt een leidinggevende positie/functie in een onderwijsorganisatie (primair, voortgezet, beroepsvoorbereidend onderwijs of hoger beroepsonderwijs).
 • Je hebt tenminste een afgeronde hbo-bacheloropleiding.
 • Je hebt een (basis)opleiding onderwijsmanagement.
 • Voor het volgen van de Master Educational Leadership is het noodzakelijk dat je tijdens de opleiding voldoende gelegenheid hebt om in de rol van leidinggevende te werken in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en hbo. De opleiding is ook toegankelijk voor leraren met de ambitie en bewezen potentie om schoolleider te worden, mits je tijdens het volgen van de master een leidinggevende functie vervuld van substantiële omvang. Tevens moet er dan sprake zijn van een formeel hiërarchische positie in de organisatie.
 • Je hebt een positief studieadvies naar aanleiding van het intakegesprek.

Lesdag, studiebelasting en studiekosten

De opleiding start medio januari. Op 14 januari 2021 is de startdag van deze master. Tijdens de twee opleidingsjaren is de lesdag op donderdag – om de week op donderdag (9.30 – 16.30 u.)

De studie omvat 60 EC, verdeeld over twee jaren.

In de praktijk betekent dit gedurende 40 schoolweken een wekelijkse tijdsinvestering van 20 uren.

Collegegeld 2020-2021: € 7.295 per jaar

Overige kosten:

 • Verblijfkosten seminars in semester 1, 2 en 4: € 325
 • Kosten studiereis in jaar 2: afhankelijk van de bestemming
 • Kosten boeken: ca. €500 voor de gehele studietijd

 

Praktijkervaring

Als je directeur bent van een basisschool, weet je hoe de hazen lopen. Zeker als je daarnaast zelf ook voor de klas staat. Leiding geven is als gesneden koek. Net als communiceren met ouders en leerlingen. Gevoel en ervaring blijken namelijk prima raadgevers te zijn. Maar hoe weet je of die nieuwe lesmethode een hype of een treffer is? En hoe vind je een balans tussen sturend én persoonlijk zijn? Basisschooldirecteuren Geerco André en Jantienus Ymker onderzoeken het. En wel bij de Master Educational Leadership

Proefstuderen

Een masteropleiding volgen is een intellectuele en boeiende uitdaging. Wil je een indruk krijgen van de Master Educational Leadership? Kom dan drie middagen Proefstuderen bij Penta Nova, zodat je daarna weloverwogen een keuze kunt maken. Proefstuderen is een programma van 28 uur, waarbij je kennismaakt met de Master Educational Leadership en het soort kennis, vaardigheden en houding die een masteropleiding van je vraagt. Dit programma is (net als de masteropleiding) bedoeld voor leidinggevenden in het po, vo, mbo en hbo.

Het is mogelijk om mee te doen met proefstuderen voor de master Educational Leadership bij Hogeschool Viaa op de volgende momenten in het voorjaar van 2021:

· Woensdag 10 maart van 19.00 tot 21.30 uur
· Woensdag 14 april van 19.00 tot 21.30 uur
· Woensdag 26 mei van 19.00 tot 21.30 uur

Meld je hier aan bij het centrale secretariaat van Penta Nova om proef te studeren bij deze master

Contact en meer informatie aanvragen

Heb je een specifieke vraag over de Master Educational Leadership? Neem contact op via onderstaand contactformulier. Ook is het mogelijk om een persoonlijk gesprek aan te vragen met de lesplaatscoordinator in Zwolle, Gerbrand Kloppenburg. We spreken graag je vragen door op een tijdstip dat jou past.

 

Vraag meer informatie of een gesprek aan voor de lesplaats in Zwolle

Online voorlichting

Tijdens de komende online Open Dagen van Hogeschool Viaa is er een livechat beschikbaar via de website waarop je rechtstreeks je vragen kunt stellen over deze masteropleiding. Ook organiseren we online voorlichtingsbijeenkomsten in Teams waarbij de opleidingsvoorlichter je meeneemt door het opleidingsprogramma en je er meer over kan vertellen.

Klik hier om je aan te melden voor onze online voorlichtingsbijeenkomsten tijdens de online open dagen

Aanmelden

Alle aanmeldingen voor de master educational leadership lopen via het centrale opleidingssecretariaat van Penta Nova in Utrecht. Wel kun je bij je aanmelding de voorkeur aangeven om deze master op lesplaats Zwolle te willen volgen. Bij het secretariaat houden ze zoveel mogelijk rekening met de wensen van de deelnemers.

Klik hier om je aan te melden voor de master educational leadership van Penta Nova

Penta Nova, kwaliteit, accreditatie en lerarenbeurs

Hogeschool Viaa is onderdeel van het samenwerkingsverband Penta Nova, de academie voor schoolleiderschap en biedt als lesplaats Zwolle deze masteropleiding aan.

Registratie
De Master Educational Leadership is geaccrediteerd door de NVAO en leidt toe tot een door de overheid erkende Master of Arts (MA) en tot (her)registratie in het Register Schooleider PO.

Lerarenbeurs
De master Educational Leadership kun je volgen met de lerarenbeurs. Meer informatie over de regeling kun je vinden op de website van DUO.