Tijdens de opleiding Social Work

Tijdens de opleiding Social Work van Hogeschool Viaa ontwikkel je jezelf tot een zelfstandige social worker met een schat aan praktijkervaring, een rugzak vol theoretische handvatten en veel zelfkennis. De opleiding duurt vier jaar.

Opleiding Social Work van jaar tot jaar

Studiejaar 1

Het eerste jaar van hbo Social Work heeft een oriënterend karakter. Je leert kritisch naar jezelf en de samenleving te kijken. In kleine groepen van ongeveer twaalf studenten ga je aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook leer je hoe je professioneel contact maakt en krijg je colleges over netwerkondersteuning, ontwikkelingspsychologie, sociologie en pedagogiek. Daarnaast maak je kennis met de verscheidenheid van het vak Social Work in de praktijk. Vanaf periode twee loop je één dag per week stage.

Studiejaar 2 & 3

In het tweede en derde jaar van de opleiding Social Work breid je je basiskennis en -vaardigheden uit. Ook ga je de diepte in. Halverwege het tweede jaar kies je een profiel: Zorg, Jeugd of Welzijn en samenleving.

In deze fase loop je veel stage. Eerst twee dagen per week, later vier. Eén dag hiervan besteed je aan een onderzoek dat bijdraagt aan de praktijk. Hierbij leer je gebruik te maken van eenvoudige onderzoeksmethoden.

Het is mogelijk om in het buitenland stage te lopen. Geen must, maar wel een goed idee. In je toekomstige werk krijg je namelijk met veel verschillende mensen en culturen te maken. Met een stage in het buitenland verbreed je je referentiekader. Op dit moment hebben we goede contacten met stageadressen in Zuid-Afrika, Suriname en verschillende Europese landen.

Studiejaar 4

In het vierde jaar van hbo Social Work doe je een minor: een keuzeprogramma waarmee je je kennis of competenties verbreedt of juist verdiept. Dit kan bij Hogeschool Viaa of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. Daarnaast volg je een aantal keuzemodules om jezelf verder te professionaliseren en ga je een week naar het buitenland om te onderzoeken hoe de zorg daar is georganiseerd. Tot slot schrijf en presenteer je jouw persoonlijke beroepsprofiel ‘Dit ben ik als Social Worker!’

Vraag de voltijdbrochure aan

Wat wil je weten?