Na de opleiding Social Work

Bij de hbo-opleiding Social Work van Hogeschool Viaa word je breed opgeleid. Hoewel je een profiel kiest, kun je op allerlei plekken aan de slag. In de jeugdhulp, pleegzorg, de gevangenis of een sociaal wijkteam bijvoorbeeld, maar ook bij een welzijnsorganisatie, verslavingskliniek of psychiatrische instelling.

Beroepen Social Work

In de praktijk kun je na de opleiding Social Work allerlei functies vervullen, hieronder een paar voorbeelden:

  • Maatschappelijk werker: Dit is een veelvoorkomende functie binnen het sociaal werk. Als maatschappelijk werker help je mensen met verschillende problemen, zoals huisvesting, financiën, gezondheidszorg, verslavingen, enzovoorts.
  • Jeugdwerker: Je werkt met kinderen en jongeren in verschillende contexten, zoals jeugdcentra, scholen, buurthuizen of bijvoorbeeld jeugdorganisaties.
  • Gezinswerker: Als gezinswerker bied je ondersteuning, begeleiding en counseling aan gezinnen die te maken hebben met verschillende uitdagingen, zoals relationele problemen, opvoedingskwesties of huiselijk geweld.
  • Ouderenwerker: Je werkt met oudere volwassenen om hun welzijn en kwaliteit van leven te verbeteren. Je kunt helpen bij het coördineren van zorgdiensten, het bieden van emotionele ondersteuning of het bevorderen van sociale participatie.
  • Verslavingscounselor: Als verslavingscounselor werk je met mensen die worstelen met verslavingen, zoals drugs, alcohol, gokken, enz. Je biedt counseling, educatie en ondersteuning om mensen te helpen herstellen van verslaving en een gezond leven te leiden.
  • Gehandicapten begeleider: In deze functie werk je met mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke handicap. Je ondersteunt hen bij het dagelijks functioneren, het ontwikkelen van vaardigheden, het bevorderen van inclusie en het creëren van kansen voor hun participatie in de samenleving.

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Er zijn nog veel meer andere specialisaties en functies die je als social worker kunt doen. Tijdens de studie kun je ontdekken wat jouw voorkeur heeft en hier verder in leren en ontwikkelen.

Alvast een beter beroepsbeeld krijgen? Bekijk hier de ervaringen van onze oud-Social Work studenten.

Na Social Work doorleren?

Het is ook mogelijk om na de opleiding Social Work door te leren. Zo kun je aan de universiteit een master Social Work, Pedagogiek of Psychologie volgen.

Vraag de voltijdbrochure aan

Wat wil je weten?