Over pieken en passie in de klas

“Kinderen zijn zo puur, zo eerlijk. Het is gewoon een feest om met ze te mogen werken”

De energie spat ervan af als Anouk Troost haar leerlingen van groep zes van de Willem Alexanderschool in Rijssen begroet. Dan ziet ze dat een van haar leerlingen een ander toesnelt om de omgevallen stapel werkboeken op te ruimen. Als hij klaar is, zegt ze: “Dat is heel verantwoordelijk van je, hier heb je een piek (muntje). Doe ‘m maar in de piekenpijp.” “Dat doen we altijd zo”, vertelt ze. “Positief gedrag willen we belonen, zodat kinderen gestimuleerd worden dat gedrag vaker te laten zien. En als de piekenpijp vol zit, doen we met de buit samen iets leuks, zoals een high tea.”

De toon is gezet. Deze klas ‘ademt’ positiviteit! Voor Anouk is dat de basis voor het lesgeven: “Aan het begin van het jaar zeg ik altijd tegen de kinderen dat ik het belangrijk vind dat we een fijn jaar hebben samen. Ik vraag wat ze nodig hebben en wat ze verwachten van hun klasgenoten. Ik geef de kinderen dus veel verantwoordelijkheid. Als ik merk dat het niet lekker loopt of als er een negatieve sfeer hangt, probeer ik boven water te krijgen wat er speelt. Pas als de lucht is geklaard, ga ik weer lesgeven. Ik wil steeds het gesprek gaande houden en daarin rechtvaardig en voorspelbaar zijn. Dan weten de kinderen wat ze kunnen verwachten en voelen ze dat ze altijd zichzelf mogen zijn bij juf. Dan gaat de rest bijna vanzelf. Echt, ik geniet zó als ik kinderen zie groeien!”

Lesgeven is een feest

Om te laten zien hoe uitdagend het onderwijs is, maakte Anouk een vlog. Anouk: “Je hoort en leest veel over hoe zwaar het onderwijs tegenwoordig is. En ja, die druk ervaar ik zeker ook. Maar gelukkig is er op onze school een open sfeer, waarin we kunnen delen waar we tegenaan lopen. In mijn vlog wil ik graag de andere kant laten zien, de dingen waar je energie van krijgt. Bijvoorbeeld als je een kind vriendjes ziet maken, terwijl dat eerst niet goed lukte. Als je een leerling breed ziet glimlachen nadat hij of zij eindelijk die moeilijke maateenheden begrijpt. Of als je ziet dat kinderen doorhebben dat je er veel voor terugkrijgt als je je van je goede kant laat zien. Kinderen zijn zo puur, zo eerlijk. Het is gewoon een feest om met zulke fantastische jonge mensen te mogen werken.”

Passie

Als kind wist Anouk al dat ze juf wilde worden. “Ja, dat stond behoorlijk vast”, vertelt Anouk. “Ik speelde bijna altijd schooltje. En toen wist ik nog niet hóé mooi ik dit vak in de praktijk zou vinden. De pabo-opleiding aan Viaa maakte mij nog enthousiaster. Vooral de manier waarop de docenten met je omgaan is heel bijzonder. Ze hebben zo’n passie voor hun vak! Alle docenten noemen je van begin af aan bij je naam; ik merkte daardoor hoe fijn het is als je gezien wordt en als je jezelf mag zijn. Ze laten je op die manier voelen hoe prachtig mooi het is om les te geven. Tegelijkertijd leer je alles wat je nodig hebt om kinderen inhoudelijk en persoonlijk te begeleiden en ze zo een geweldige schooltijd te geven. Daar maak ik iedere dag dankbaar gebruik van.”

Voorleven

Zoals Anouks docenten voor haar een voorbeeld waren, zo is ze dat nu zelf voor haar leerlingen. “Ik wil mijn leerlingen laten merken dat ik ze zie en hoor en dat ik aandacht voor ze heb. De Bijbel is hierin mijn inspiratiebron. Ik zie het als mijn taak om een voorbeeld te zijn, om te vertellen en uit te dragen hoe Jezus ons daarin voorleefde. Dat betekent ook dat ik echt wel ingrijp als dat nodig is. Regels zijn regels en die overtreed je niet. Maar als er vertrouwen is, is er ook ruimte om fouten te maken en te ontdekken hoe je het de volgende keer anders kunt doen. Ik zou het fantastisch vinden als mijn leerlingen ervaren dat ze goed zijn zoals ze zijn en dat ze weten dat ze altijd bij mij terechtkunnen.”

Meer weten over de opleiding Pabo van Viaa in voltijd of deeltijd? Klik dan op de link
Ben je benieuwd naar de vlog van Anouk? Bekijk ‘m via www.viaa.nl/vloganouk