Leraar basisonderwijs Pabo deeltijd in 2 jaar

Wil jij je graag laten omscholen tot juf of meester en voor de klas? Heb je al een hbo-opleiding op zak maar wil je graag aan de slag in het onderwijs?  Volg dan de opleiding Pabo deeltijd in 2 jaar aan Hogeschool Viaa met het zij-instroomprogramma.

Waarom Pabo in deeltijd studeren bij Viaa

Onze lerarenopleiding in deeltijd werkt met een uniek concept van studiedagen en samen leren in de praktijk.

Persoonlijke begeleiding vinden wij belangrijk in de voortgang van jouw studie. Je bespreekt jouw vragen met je PPO-docent (Persoonlijke Professionele Ontwikkeling), die jou ook begeleidt in jouw studie. De lijnen zijn kort en ook onze begeleiders in de praktijk zijn betrokken op jouw studievoortgang. Daarbij houden we natuurlijk rekening met de ervaring en kennis die jij al opdeed in eerdere functies. Wij kijken graag naar je persoonlijke situatie en mogelijkheden.

Wij gaan voor een actueel curriculum. Met onze praktijkbegeleiders onderhouden we nauwe afstemming over theorie-praktijk. Zo kun je casussen uit de praktijk direct inbrengen in jouw eigen PPO-groep. Omgekeerd kun je theorie direct toepassen in de praktijk. Kwaliteit van de opleiding staat hoog in het vaandel en onze opleiding behoort dan ook tot de topopleidingen van Nederland.

De Pabo van Viaa werkt vanuit christelijke waarden, dat betekent dat we vooral samenwerken met christelijke basisscholen. Als deeltijdstudent zoek je echter je eigen werkgever en werkplek. Heb je geen christelijke achtergrond, maar wil je wel graag op een school studeren waar deze waarden centraal staan, dan ben je ook van harte welkom bij ons op de opleiding.

Onze docenten en praktijkbegeleiders moedigen je aan om jouw Persoonlijk Meesterschap te ontdekken: wat voor leerkracht wil jij worden?

Duaal karakter van de opleiding

De Pabo deeltijdopleiding in 2 jaar heeft een duaal karakter. Eén dag in de week volg je colleges bij Hogeschool Viaa. De voorbereiding van deze colleges doe je thuis. Daarnaast ben je minimaal twee dagen per week werkzaam op je eigen school.

Of je de Pabo deeltijd opleiding nu in 2 jaar doet of in 3 of 4, het programma is erg intensief. Zeker als je deze routes volgt en een gezin hebt. Maar je inzet wordt natuurlijk ook beloond met afwisseling, ontwikkeling en veel voldoening.

Praktische informatie

Zo ziet een collegedag eruit

Tijdens je collegedag volg je vooral pedagogisch-didactische vakken. Docenten behandelen in colleges, presentaties en workshops alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het werk in de klas. Ook word je ondersteund in je persoonlijke en professionele vorming. De collegedag is voor deze route op de donderdag.

Vooropleiding en instroommoment

Als je in het bezit bent van een hbo- of wo-opleiding kun je via het zij-instroomtraject in twee jaar de Pabo afronden. Je kunt in september instromen.

Leren in de praktijk

In overleg kan je aan de slag voor de opleiding op een school die ook je werkgever is. Er zijn hiervoor een aantal leeruitkomsten geformuleerd die richting geven aan de werkzaamheden die jij uitvoert. Wil je hierover meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Vraag hier de deeltijdfolder aan

Factsheet zij-instroom en geschiktheidsonderzoek

We zetten alles overzichtelijk op een rij in de factsheet hoe de regeling voor zij-instromers op dit moment werkt.

Geschiktheidsonderzoek
Houd er rekening mee dat een geschiktheidsonderzoek tot de procedure behoort. Het is daarom fijn als we je aanmelding tijdig en voor 1 april mogen ontvangen zodat we dit onderzoek op kunnen starten.

Deelname en aanmelden voor de Wiscat
Als het geschiktheidsonderzoek is aangevraagd voor de aspirant zij-instromer dan kan hij of zij deelnemen aan de Wiscat. Laat je werkgever dit onderzoek dus voor jou aanvragen.

De afname data van de Wiscat zijn op locatie bij Hogeschool Viaa op:

6 juni 2024 om 9:30u

Je kunt je hiervoor aanmelden via servicebureau-ea@viaa.nl

Pabo routes Viaa

Weet je nog niet zeker of je wilt instappen in het zij-instroomprogramma? Bekijk dan in deze link al onze Pabo routes.

Klik hier voor een overzicht van alle Pabo-routes bij Hogeschool Viaa

Meer informatie en contact

Inschrijven

Schrijf je hier direct in voor de 2-jarige zij-instroomroute

Ervaringen van oud-studenten

Ruth , Ilse en Pieter volgden de zij-instroomroute bij Hogeschool Viaa. Lees hier meer over hun ervaringen tijdens dit traject.

Lees hier de ervaringen van oud-student Ruth
Lees hier de ervaringen van oud-studenten Ilse en Pieter