SPH opleiding

De opleiding SPH volgen? Dat kan bij Hogeschool Viaa, waar Sociaal Pedagogische Hulpverlening is opgenomen in de opleiding Social Work.

SPH is Social Work

Kies je voor de opleiding Social Work bij Hogeschool Viaa, dan word je opgeleid tot professional in het sociaal domein. Binnen de opleiding besteden we veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling, zodat je leert hoe je situaties objectief kunt beoordelen. Omgevingsfactoren spelen daarbij een belangrijke rol. Vanuit een onderzoekende houding ontdek je hoe je jouw aanpak op deze factoren kunt afstemmen.

In de eerste anderhalf jaar van de opleiding Social Work leer je de verschillende kanten van het sociaal domein kennen. Op basis daarvan kies je de richting die het best bij je past:

  • Zorg (voorheen SPH): bij dit profiel richt je je op mensen die langdurig afhankelijk zijn van dagelijkse ondersteuning. Van jou, maar ook vanuit het sociale netwerk. Het accent ligt op psychiatrie, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en jeugdzorg.
  • Jeugd (combinatie van MWD en Pedagogiek): je draagt bij aan een omgeving waar kinderen kind kunnen zijn. Daarbij heb je te maken met allerlei problemen. Dit varieert van lichte gedragsproblemen tot ernstige zaken als kindermishandeling en huiselijk geweld. Aan het eind van de opleiding krijg je een registratie in het Kwaliteitsregister Jeugd.
  • Welzijn en Samenleving (voorheen MWD en CMV): je begeleidt mensen met uiteenlopende problemen. Denk aan psychosociale problemen, een verslaving of schulden. Daarnaast kan het gaan om bijvoorbeeld gezinsproblemen, problemen in de wijk of onveilige situaties voor kinderen of jongeren.

SPH bij Hogeschool Viaa

Bij Hogeschool Viaa word je uitgedaagd. Je verlegt grenzen, leert kritisch naar jezelf te kijken en werkt aan een breed perspectief. Hierdoor sta je nooit stil en ontdek je hoe je als professional kunt bijdragen aan de kwaliteit van leven van de mensen om je heen. Ons onderwijs is altijd actueel: het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken ontwikkelt continu nieuwe kennis, we beschikken over een groot netwerk in het sociaal domein en onze docenten komen uit het werkveld. Daarnaast krijg je de ruimte om jouw eigen pad uit te stippelen: je kunt de richting kiezen die het best bij je past, ter verbreding een tweede richting volgen en stagelopen of studeren in het buitenland.

Na de opleiding SPH

Na de opleiding SPH, nu Social Work, kun je bijvoorbeeld aan de slag als groepsleider, sociotherapeut of ambulant werker. Vrijwel alle functies die om een sociaal hart vragen, zijn geschikt. Onze studenten komen dan ook bij uiteenlopende organisaties terecht. Denk aan welzijnsorganisaties, het Leger des Heils, de gevangenis of psychiatrische instellingen.

Inschrijven voor SPH

Hogeschool Viaa is een kleinschalige school met een christelijke identiteit waar je je direct thuis voelt. Je proeft de sfeer pas echt als je een keer langskomt. Dat kan tijdens een open dag, maar ook een meeloopdag is de moeite waard. Door lessen te volgen, krijg je een goed beeld van zowel de opleiding als de school. Dat helpt bij het maken van de juiste keuze. Meer weten? Lees alles over Social Work voltijd en Social Work deeltijd.