Vernieuwing Levend Water

Hogeschool Viaa is bezig om de Bijbelonderwijsmethode Levend Water nieuw leven in te blazen. Een team van professionals is bezig met het schrijven van teksten, tekenen van beelden en bedenken van inspirerende lessen.

Dit team bestaat uit de docenten Wouter Krol, Matthias van der Meer en Marije ten Brinke, onderwijsontwerper Pauline Buit, jeugdwerker José Korsaan, illustrator Jaco Meijboom en coördinator Laura Staman. Als leidraad voor de vernieuwing hebben we een visie opgesteld:

Vanuit de Bijbel kinderen vertrouwd maken met Jezus. De kinderen ontdekken hoe Gods liefde in hun leven werkt en hoe je christen kunt zijn in het hier en nu. 

Tijdsplan vernieuwing

Klik op de afbeelding om hem te vergroten

Het jaar 2022 stond in het teken van luisteren en analyseren. In maart vonden de eerste online gebruikersbijeenkomsten plaats, waarin de methode werd geëvalueerd en gebruikers hun ervaringen en wensen konden delen. Deze input vormde een waardevolle basis voor de vernieuwing. In juni kwam de projectgroep Levend Water bijeen om de verzamelde feedback te bespreken en advies te formuleren. Dit mondde in september uit in een visievormingsproces, waarin een toekomstplan en ontwerpprincipes voor de methode werden vastgesteld.

In 2023 werden belangrijke stappen gezet om de plannen concreter te maken. In februari werd een notitie opgesteld waarin de voorgenomen vernieuwing werd uitgewerkt en besproken met het College van Bestuur van Hogeschool Viaa. Vervolgens werd in november het officiële projectplan voor de vernieuwing van Levend Water afgerond, waarmee een stevige basis werd gelegd voor de uitvoering.

Het jaar 2024 markeerde de start van de praktische uitwerking en samenwerking met gebruikers. In april werd een eerste voorstel voor de aanpak van de vernieuwing besproken met gebruikers, gevolgd door een werkbijeenkomst van de projectgroep in mei. In juli werd de klankbordgroep van gebruikers betrokken bij een gezamenlijke bijeenkomst met de projectgroep. Uiteindelijk ging in september de vernieuwing van de onderbouw officieel van start.

In 2025 zal de focus liggen op de middenbouw en het toetsen van de vernieuwde onderbouw. In september wordt gestart met de vernieuwing van de middenbouwmethode, terwijl een pilot van de vernieuwde onderbouw start met een selecte groep gebruikers.

Het jaar 2026 zal in het teken staan van de bovenbouw en de voortgang van de pilots. In september wordt gestart met de vernieuwing van de bovenbouwmethode, terwijl een pilot voor de vernieuwde middenbouw start met gebruikers.

In 2027 zal het vernieuwingsproces worden afgerond met de introductie van de pilot voor de vernieuwde bovenbouw. Vanaf september worden de resultaten van deze laatste fase geëvalueerd met gebruikers, waarmee het vernieuwingsproject zijn voltooiing bereikt.

Voorproefje

Voorbeeldles over de kruisiging van Jezus

Theologiseren

Als eerste hebben we nagedacht over welke verhalen we belangrijk vinden om te delen. Welke verhalen verder verteld moeten worden en die bijdragen aan het leren kennen van God en Jezus. Op dit moment krijgen de eerste verhalen vorm. Een nieuw element dat we toevoegen aan deze vernieuwing is theologiseren met kinderen.

Theologiseren gaat verder dan het overdragen van kennis: het opent een ruimte voor verwondering, reflectie en gesprek. Het stimuleert hun natuurlijke nieuwsgierigheid en geeft hen de ruimte om diepere vragen te stellen. Door kinderen uit te nodigen om vragen te stellen en hun eigen gedachten te delen, leren ze actief nadenken over geloof en zingeving. Het doel hiervan is om kinderen te helpen zelf betekenis te geven aan hun geloofservaringen. Kinderen ontwikkelen zo hun eigen geloofstaal, maar leren ook luisteren naar anderen. Daarnaast ontdekken ze verschillen en leren die te respecteren.

Daarnaast geven wij je hierbij een voorproefje van één van de vele tekeningen die in de vernieuwde methode zullen verschijnen. Deze tekening heet Jozef en zijn dromen.