Terugblik: werkplaatsevent 'We are family'
Terugblik: werkplaatsevent 'We are family'
Woensdag 16 oktober 2024, Hogeschool Viaa Zwolle
Op woensdag 16 oktober 2024 vond van 12.00-17.00 uur het werkplaatsevent ‘We are family’ plaats op Hogeschool Viaa. De focus werd gelegd op de familie en het netwerk van de cliënt.
De plaats van naasten/familie krijgt steeds meer aandacht. Maar is dat om een gat in de zorg te dichten of zien we familie ook echt staan? Erkennen we hen als bron van kennis? En geven we toe als we (als hulpverleners) het zelf ook even niet meer weten? Maar ook: Vragen we gewoon hoe het met hen gaat, ipv alleen te focussen op de cliënt? Want een cliënt krijg je niet alleen. Er is altijd familie of een netwerk (misschien niet altijd zichtbaar).
Het werkplaatsevent werd goed bezocht door ruim 70 professionals, hulpverleners (in opleiding), familieleden, naasten, mantelzorgers, betrokken omstanders, en andere geïnteresseerden. Na een informele lunch werd de middag afgetrapt met een panelgesprek in het auditorium van Hogeschool Viaa, waarin de verschillende perspectieven op familie en naasten werden belicht vanuit diverse gezichtspunten. De panelleden waren:
- Rosalie Metze, associate lector bij het lectoraat GGZ & Samenleving van Hogeschool Windesheim in Zwolle.
- Chiel Egberts, orthopedagoog en grondlegger van de theorie Driehoekskunde dat veel aandacht krijgt in de langdurige zorg.
- Alex Snel, coach en heeft in de GGZ en verslavingszorg gewerkt. Hij biedt ondersteuning aan naasten van mensen met een verslaving in zijn eigen praktijk.
- En Nelleke Joolink, docent op Hogeschool Viaa en moeder van een dochter met een intensieve zorgvraag. Haar passie is om de perspectieven van zowel de familie als professional samen te brengen en van elkaar te leren.
Het werd een open, kwetsbaar gesprek waarin onderzoek, ervaringen en praktijk een mooie mix vormden. Over familie (zijn) van de cliënt; wat er nodig is en wat er soms ook schuurt. Welke aandacht er naar familie mag of zelfs moet gaan. Hoe ze te betrekken maar vooral ook aandacht te hebben voor hun eigen situatie, los van de cliënt. Of het nu in de verslavingszorg, ggz of gehandicaptenzorg is, het betrekken van familie en naasten speelt een cruciale rol. Een belangrijke les die we meenamen: durf als hulpverlener open te zijn over je mogelijkheden en beperkingen, en erken familieleden of naasten door hen te zien, te horen en te waarderen in hun unieke rol. Maar ook buiten hun rol: oog hebben voor hun moeiten, hun (draag)kracht, hun leven. Investeer erin om ‘de mens’ te zien, dan heb je de belangrijkste verbinding met het familielid al gelegd.
Na het panelgesprek kon men deelnemen aan twee rondes gevarieerde deelsessies in kleinere groepen.
Tot slot werd er onder het genot van een hapje en een drankje nog nagepraat, een kaartje gestuurd aan een familie(lid) en was er aandacht voor de prachtige mini-expositie Brus van Pauline Kuiper die deze middag speciaal voor het werkplaatsevent te bezichtigen was in Hogeschool Viaa.
Een kleine groep geïnteresseerden namen na afloop van het werkplaatsevent nog deel aan een contemplatieve rondgang langs de expositie ‘Opname van opzij’. Marnix Niemeijer, die de opnames van hun dochter van opzij meemaakte en deze zo goed en zo kwaad als dat ging in zich opnam, verbrak zijn jarenlange dichtersstilte met een achttal gedichten over zijn beleving van deze periode en gebeurtenissen. Deze zijn gepubliceerd in de bundel ‘Opname van opzij’, welke centraal staan in de expositie met bijpassende tekeningen van Marcel Verbrugge. Aan de hand van de benedictijnse methode ‘lectio divina’ namen Marnix Niemeijer en Alie Velvis een groep van zo’n 12 deelnemers mee langs de expositie.
Meer informatie
12:00-13:00 uur | Inloop met lunch |
13:00-14:00 uur | Plenair panelgesprek |
14:15-15:15 uur | Deelsessies ronde 1 |
15:30-16:15 uur | Deelsessies ronde 2 |
16:15 uur | Ontmoeting, hapje & drankje |
~ 16:45 – 17:30 | Rondgang expositie Marnix Niemeijer en Alie Velvis (aparte aanmelding nodig, zie boven) + mogelijkheid om daarna samen te eten |
Chiel Egberts
Chiel is orthopedagoog en grondlegger van de theorie Driehoekskunde die veel aandacht krijgt in de langdurige zorg. De driehoek die in basis zo simpel is, maar passend voor grote thema’s is zijn grote passie.
“In mijn opleiding eind jaren ‘70 als orthopedagoog stond het gezin centraal. Het was dus niet zo vreemd dat ik jaren later de driehoek als passende metafoor ontdekte. In de loop der jaren is dat uitgegroeid tot wat nu Driehoekskunde is geworden. Samen met Sjoerd, mijn jongste zoon, werk ik in de maatschap Drienamiek. Vanaf 2007 ben ik over de driehoek gaan schrijven. Mijn laatste boek (Begrijpen en Begrenzen) verscheen t.g.v. mijn 25- jarig jubileum en biedt een mooie opstap om met Driehoekskunde kennis te maken.”
Rosalie Metze
Rosalie is associate lector bij het lectoraat GGZ & Samenleving van Hogeschool Windesheim in Zwolle. Vanuit onderzoek ondervond ze het belang van uitspreken wat we denken en voelen. De afgelopen jaren leidde zij het onderzoek ‘Drie kunnen meer dan één’ naar de samenwerking tussen cliënten, naasten en professionals in de langdurige zorg. Kerninzicht uit dit project was: we denken en voelen allemaal meer dan we naar elkaar uitspreken en dit belemmert de samenwerking. Zie meer informatie hier.
Alex Snel
Alex is coach en heeft in de GGZ en verslavingszorg gewerkt. Hij biedt ondersteuning aan naasten van mensen met een verslaving in zijn eigen praktijk.
Nelleke Joolink
Nelleke is docent Social Work aan de Hogeschool Viaa. Zij heeft een dochter van 15 jaar met een ernstige meervoudige beperking en een ernstige vorm van epilepsie. Als familie- ervaringsdeskundige heeft ze veel ervaring met de langdurige zorg. Daarnaast volgt zij een master Begeleidingskunde waarbij ze haar ervaringen als docent én moeder samenbrengt in een begeleidingskundig handelingsonderzoek naar de samenwerking tussen professionals en familie in zorginstelling voor mensen met een ernstig meervoudige beperking.
Er vonden twee rondes deelsessies plaats, een overzicht van de deelsessies vind je hier.