Mirjam Roggeveen over haar ervaringen met de post-hbo-opleiding Specialist jonge kind
Mirjam Roggeveen studeerde in 2024 de post-hbo-opleiding Specialist jonge kind aan Hogeschool Viaa. Ze woont in Gouda en geeft les op Basisschool de Akker in Rijswijk.
Waarom ben je deze post-hbo-opleiding gaan volgen?
Ik twijfelde al een tijdje of ik deze opleiding wilde volgen. Het leek mij erg interessant om mijn kennis te verbreden en te verdiepen. Ik zou de opleiding eerst volgen samen met meerdere collega’s uit mijn schoolorganisatie. Omdat dat niet lukte, besloot ik zelf van start te gaan in Zwolle.
Hoe zit de opleiding in elkaar?
De kern van de post-hbo-opleiding ligt bij visievorming en het aannemen van een kritische houding. Tijdens de opleiding verbind je de opdrachten die je moet maken met jouw eigen visie. Als een opdracht niet aansluit bij je visie, dan kies je een andere opdracht. Je hebt daardoor veel meer regie over je eigen leerproces dan tijdens de pabo.
Tijdens de post-hbo-opleiding voeren we een onderzoek uit waarmee we een innovatie op onze eigen school moeten starten. Dit zorgt ervoor dat je veel in gesprek gaat met je collega’s. Door dit onderzoek en de opdrachten word je gedwongen kritischer naar je eigen praktijk te kijken. Waarom doen we iets eigenlijk op bepaalde manier, en kan dat misschien beter? Ik leer hierdoor veel en neem mijn collega’s mee in deze zoektocht.
Wat is het verschil tussen deze post-hbo-opleiding en de reguliere pabo?
Het grote verschil is dat deze opleiding voortbouwt op de praktijkervaring die je al hebt. Dat verschilt overigens per student. Sommige studenten stromen direct door vanuit de pabo. De kritische houding die je tijdens deze opleiding ontwikkelt, is enorm waardevol. Op de pabo is die houding toch minder sterk aanwezig. Nu word je uitgedaagd om te filteren wat jij belangrijk vindt en om een eigen visie te vormen. Als je praktijkervaring hebt, helpt dat om de theorie beter te begrijpen. Maar ook als je net van de pabo komt, is deze opleiding een goede voorbereiding op de toekomst. Je leert vroeg in je carrière om kritisch te zijn en dat is een groot voordeel.
Hoe heeft deze opleiding je kijk op lesgeven veranderd?
Hoewel mijn lessen op zichzelf niet direct veranderd zijn, ben ik me veel bewuster geworden van mijn eigen pedagogische aanpak. Mijn kijk op het algehele plaatje is veranderd. Ik denk nu meer na over hoe ik mijn lessen vormgeef, hoe ik mijn lokaal inricht en welke doelen ik wil bereiken. Daarnaast kan ik beter uitleggen waarom ik bepaalde keuzes maak en spreek ik mijn verwachtingen duidelijker uit.
Ik stel nu bijvoorbeeld gerichtere doelen voor de werkhoeken in mijn klas. Bij elke hoek heb ik nu een spiekbriefje opgehangen waarop deze doelen staan, zodat ik hierop kan terugvallen tijdens het begeleiden van de kinderen.
Op school werk ik momenteel mee aan een schoolplan. Ik probeer hierin te benadrukken dat ook de onderbouw een goed doordacht plan nodig heeft. De onderbouw hoort bij de basisschool, niet bij een aparte kleuterschool. Ook al gaat het om heel ander onderwijs dan in de bovenbouw, de onderbouw is zo’n enorme toevoeging aan je school. Dankzij deze opleiding word ik gestimuleerd om dit soort punten aan te kaarten en mijn collega’s hierin mee te nemen.
Wat vond je lastig?
Ik moest best wennen aan studeren, vooral omdat ik dat een aantal jaar niet had gedaan. Daarnaast vond ik het ook pittig om de opleiding te combineren met mijn gezinsleven. Daarom studeerde ik vaak buitenshuis, bijvoorbeeld in een werkcafé of bibliotheek. Ik heb echt geleerd dat ik studietijd in de agenda moet reserveren. Dat raad ik anderen ook aan om te doen, want het gaat hier echt om een opleiding, niet een cursus die je er even naast doet.
Welke adviezen zou je geven aan andere docenten die overwegen om een post-hbo-opleiding te volgen?
Ik zou deze opleiding zeker aanraden. Als je behoefte hebt aan meer verdieping of merkt dat je al jaren hetzelfde doet, is dit een geweldige kans. Het ontwikkelen van een kritische stem en een eigen visie is enorm waardevol en helpt mij in mijn werk als juf.
Je kunt niet alles in één keer veranderen, maar je leert wel kritisch kijken naar hoe zaken op je basisschool worden aangepakt. Je visie hoeft niet per se overeen te komen met die van je collega’s, maar je wordt wel gestimuleerd om het gesprek hierover aan te gaan met je collega’s. Dat is echt heel leerzaam en anders dan op de pabo.