Specialist jonge kind

Ben jij enthousiast over het werken met kleuters? Wil je hen graag stimuleren in hun ontwikkeling op een manier die past bij het jonge kind? Wil jij daarnaast leren hoe je uitdagend en betekenisvol onderwijs vormgeeft zodat jonge kinderen zich ontwikkelen? Dan is de post-hbo-opleiding Specialist jonge kind van Hogeschool Viaa echt iets voor jou!

Spelend leren

Door in een betekenisvol spelthema de verschillende ontwikkelings- en leerlijnen in samenhang met elkaar aan te bieden, krijgt het kind de diepste leerervaringen. Nadat jij de post-hbo-opleiding Specialist jonge kind hebt afgerond, begrijp je waarom dit zo belangrijk is. Daarnaast leer je hoe jij je collega’s kunt enthousiasmeren om, net als jij, betekenisvol en uitdagend onderwijs aan te bieden.

Over de opleiding

Wat je leert
Tijdens deze post-hbo-opleiding leer je:

  • een beargumenteerd, rijk onderwijsaanbod voor het jonge kind te ontwikkelen en zelf vorm te geven;
  • hoe je moderne vaardigheden, zoals zelfregulering, kunt inzetten bij kleuters;
  • je doelen verwerkt in routines die de kinderen tot leren aanzetten;
  • handelingsgericht leren door middel van observaties van het spel;
  • groepsoverzichten en -plannen te maken en hierbij het jonge kind en de ouders te betrekken (learning partners);
  • binnen je team een lerend netwerk op te zetten waarbinnen je kennis overdraagt en onderzoek en innovatie realiseert.

Doelgroep
Deze post-hbo-opleiding is met name gericht op:

  • leerkrachten van de groepen 1 en 2 van de basisschool,
  • leerkrachten die een stevige basis willen leggen voor het beoefenen van een middenmanagementfunctie zoals onderbouwcoördinator, of graag jonge kind specialist willen worden op hun school.
  • leerkrachten die net de Pabo afgerond hebben en verder willen groeien
  • leerkrachten die vanuit de bovenbouw in de onderbouw worden geplaatst en hierin thuis willen raken.

Werkvormen
De post-hbo-opleiding Specialist jonge kind biedt naast theorie, veel mogelijkheden om te oefenen in de praktijk. Je doet onderzoek, werkt samen met je medecursisten, debatteert en je zoekt de dialoog. Dat doe je individueel op locatie, maar ook buiten de contacturen in leerteams. Je eigen casuïstiek en die van je medecursisten vormt hierbij de basis. Jullie dagen jezelf en elkaar constant uit tot zelfreflectie. Via een presentatie deel je de resultaten van je onderzoek met je medecursisten. In de zevende bijeenkomst onderzoek je een thema uit de praktijk. Je verbindt theorie aan dit thema en je organiseert en leidt een teamvergadering met je medecursisten.

Studieduur en -belasting
De post-hbo-opleiding Specialist jonge kind rond je in anderhalf jaar af. De totale studiebelasting is 350 uur. Ongeveer 2 uur daarvan investeer je in de intake en assessments. 48 uur aan docentcontacturen, 100 uur aan literatuurstudie en 200 uur aan praktijkuren (opdrachten in de beroepspraktijk en werken in leerteams). Reken erop dat je gemiddeld 8 uur per week besteedt aan de opleiding.

Data en lestijden
Bij voldoende aanmeldingen zal de post-hbo-opleiding starten en plaatsvinden op woensdag van 14:00-21:00 uur in het gebouw van Hogeschool Viaa. We nodigen je uit om in ons restaurant een maaltijd te eten.

Docenten
De post-hbo-opleiding Specialist jonge kind wordt gegeven door Jolande Kelder en Cindy van Raalten. Jolande is specialist jonge kind en onderwijsadviseur op Hogeschool Viaa en heeft ruime ervaring in het primair onderwijs. Cindy is docent didactiek en pedagogiek en onderwijsadviseur en begeleidt scholen op gebied van kwaliteitszorg. 

Kosten
Voor deze post-hbo-opleiding betaal je €2.495,00 (per deelnemer). Materialen, koffie/thee, maaltijden, diploma en inschrijving in het Abituriënregister zijn hierbij inbegrepen.

Meer informatie en inschrijven

Inschrijven en intake
Wil je je inschrijven voor de post-hbo-opleiding Specialist jonge kind of meer inhoudelijke informatie over de opleiding ontvangen? Neem gerust contact op met Jenny Vels. Zij brengt je graag in contact met de juiste persoon.

Het is ook mogelijk om deze post-hbo-opleiding als in company traject vorm te geven.