Hogeschool Viaa start met éénjarige opleiding tot basisschool directeur in januari 2022

Het tekort aan schoolleiders loopt op. Van oudsher gaat de voorkeur vaak uit naar professionals die zelf ooit voor de klas hebben gestaan, maar ook buiten de school liggen kansen. Een groeiende groep leidinggevenden uit andere sectoren overweegt een overstap naar het onderwijs. Speciaal voor deze groep introduceert Hogeschool Viaa in 2022 de opleiding Zij-instroom Directeur Basisonderwijs.

 

Inzicht in jouw leiderschapservaring

Deze opleiding is ingericht voor leidinggevenden in een ander werkveld dan het onderwijs (bedrijfsleven, zorg, overheid, etc.) die een switch ambiëren naar het onderwijs. Tijdens de opleiding maak je kennis met de onderwijswereld en jouw rol hierin. Elke week volg je een dag les en loop je een dag mee met een ervaren schoolleider. Zo krijg je inzicht in hoe jouw leiderschapservaring als leidinggevende aansluit op de onderwijscontext, ontwikkel je een visie en kun je gericht bepalen met welke thema’s je aan de slag wil. Weet je vanuit je achtergrond bijvoorbeeld nog niet veel over governance of pedagogiek, dan besteed je daar meer tijd aan. Omdat we met kleine groepen werken, zijn we in staat om een maatwerkprogramma te bieden. Een deel van dit programma is gebaseerd op de opleiding Schoolleider Vakbekwaam van Penta Nova, wat betekent dat je na het behalen van je diploma je kunt laten registreren in het Schoolleidersregister Primair Onderwijs.

Integraal verantwoordelijk leidinggevende

Tijdens dit zij-instroomtraject word je opgeleid tot integraal verantwoordelijk leidinggevende in het basisonderwijs. De opleiding duurt een jaar en heeft een studiebelasting van gemiddeld twintig uur per week. Om te kunnen starten heb je een hbo- of wo-diploma nodig. Ook moet je vooraf een assessment doen.

Oriëntatie via Algemene Vereniging voor Schoolleiders (AVS)

We werken in dit traject nauw samen met de Algemene Vereniging voor Schoolleiders (AVS). Het AVS biedt een oriëntatie van 3 dagen aan waarin kennis gemaakt kan worden met het vak van schoolleiders. Een interessante optie voor deelnemers om zo tot een nog zorgvuldiger keuze te komen om te starten met de opleiding. De zij-instroom opleiding Directeur Basisonderwijs sluit aan op deze oriëntatiedagen.

Online voorlichting 27 oktober 19.30-20.30 uur

Op 27 oktober vindt er een online voorlichting plaats van 19.30 -20.30 uur. Tijdens de online voorlichting kun je in gesprek met lesplaatscoordinator Marco Bulthuis. Hij vertelt je graag meer over de mogelijkheden en inhoud die deze opleiding biedt. Daarnaast kom je meer te weten over het orientatietraject dat in samenwerking met het AVS (Algmeen Vereniging voor Schoolleiders) kan worden gevolgd.

Meer informatie?

Meer weten of doorspreken over dit traject of andere vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met

Mariëlle Bouwman (projectleider)

Opleidingsinformatie

Gerelateerde opleidingen