'Van betonkolos naar duurzaam gebouw'

In het vakblad Bouwwereld staat een artikel over de verbouwing van Hogeschool Viaa met als titel: Van betonkolos naar duurzaam gebouw.

Het won ooit de prijs voor het lelijkste gebouw in Zwolle. Maar door een nieuwe gevel tegen de oude te bevestigen kreeg de Hogeschool Viaa weer een modern uiterlijk. En met een labelsprong van G naar A werd het meteen een van de duurzamere gebouwen van de stad.

Dat het oude en grauwe jaren 70-gebouw van Hogeschool Viaa niet meer voldeed, was wel duidelijk. Maar wat ervoor in de plaats moest komen niet direct. Nadat eerst een nieuwbouwoptie op een andere locatie was overwogen, werd uiteindelijk besloten om het huidige gebouw te renoveren. Uiteraard moest dat duurzaam gebeuren. Met een nieuwe gevel en nieuw dak, 564 zonnepanelen en een nieuwe (wko-)installatie is dit ook gelukt. En dat alles zonder de school te hoeven sluiten.

Sloopafval beperken

“Duurzaamheid is een containerbegrip, daar kun je heel veel dingen onder laten vallen”, zegt Vasco da Silva, architect van VSAP Architects & Planners uit Bilthoven. “Wij hebben onder andere verduurzaamd door het bestaande gebouw zoveel mogelijk intact te houden. Alles wat je niet sloopt, hoef je ook niet te recyclen of te hergebruiken. De nieuwe gevel hebben we daarom gewoon tegen de oude aan bevestigd.” De gekozen vorm van renoveren is ongebruikelijk; vaak wordt bij een dergelijke renovatie namelijk het pand gesloopt tot het casco. Hier dus niet. Door de oude gevel intact te laten, werd er niet alleen minder gesloopt, de oude gevel levert tevens een bijdrage aan de gevelisolatie. En alle beetjes helpen.

Lees via de link hieronder het complete artikel