Bevestiging Viaa-docent Almatine Leene als eerste vrouwelijke GKV-predikant

Komende zondag is de bevestiging van Almatine Leene in de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt, De Open Poort, in Hattem. Naast dat Almatine de eerste vrouwelijke GKV-predikant is, is zij al jaren docent van de opleiding Theologie aan Hogeschool Viaa. “Ik blijf dat ook graag doen.” 

In gesprek met Almatine

Wat fijn om te horen dat je bij ons blijft werken…
“Ik vind het juist leuk om mijn werk op de hogeschool te blijven combineren met het werk in de kerk. Dat heb ik ook gedaan toen ik predikant was in Zuid-Afrika en dat wordt nu alleen maar makkelijker. In plaats van met het vliegtuig, kan ik straks met de fiets naar Hogeschool Viaa. Ik gaf voorheen één periode een overdosis aan colleges en vloog dan weer terug. En ik heb studenten tijdens hun buitenlandstage begeleid. Laatstgenoemde is natuurlijk gestopt, maar ik blijf graag lesgeven. Het is fijn dat dit nu veel makkelijker verspreid kan worden door heel het studiejaar. Ik werk hier al elf jaar met veel plezier.”

Waarom heb je gereageerd op de vacature bij De Open Poort?
“Ondanks dat ik het goed had bij de kerkgemeente in Stellenbosch, stonden mijn oren en ogen open om weer in Nederland te werken. Ik heb altijd de droom gehad om bij een Nederlandse GKV-gemeente aan de slag te gaan. Het toeval wilde dat ik afgelopen maart een dienst bijwoonde van De Open Poort in Hattem. Vrienden van ons lieten hun kindje dopen. Na afloop van de dienst sprak ik met de predikant en hij liet weten dat hij ging stoppen. Op het moment dat ik de vacature las, werd ik enthousiast. Ik voelde aan alles dat het klopte. Lange tijd was het onrealistisch, maar inmiddels is zondag de bevestiging.”

Hoe bijzonder vind je het om de eerste vrouwelijke GKV-predikant te zijn?
“Het is een primeur om de eerste vrouwelijke GKV-predikant in Nederland te zijn en dat ben ik toevallig. Het is extra leuk omdat ik me altijd met de positie van de vrouw in de kerk heb bemoeid. Ik ben er in 2013 op gepromoveerd. Én het voelt soms gek, want ik ben natuurlijk al heel wat jaren predikant. Ik wil mijn functie in de kerk in Hattem daarom niet te veel op het vrouw zijn richten. Veel liever op mijn gaven en talenten.”

Almatine Leene is getrouwd met een Zuid-Afrikaanse man en samen hebben ze drie jongens. Almatine is theoloog, schrijver en docent. Tot voor kort werkte ze als predikant in de Nederduitse Gereformeerde kerk in Stellenbosch (Zuid-Afrika). Ze schreef onder meer de boeken ‘Samen dansen in de kerk’, ‘Flirten met Rome’ en onlangs kwam haar nieuwste boek uit, die ze samen met Jan van de Kamp schreef:  ‘Kerkgeschiedenis voor iedereen, weten waar je vandaan komt’.