Theologie deeltijd

Wil je mensen helpen? En doe je dat het liefst door je geloof te delen? Kies dan voor de opleiding Theologie deeltijd, waarbij je leert hoe je het evangelie zowel binnen als buiten de kerk kunt verbinden aan de dagelijkse praktijk. Je voert geloofsgesprekken, geeft advies bij organisatievraagstukken of zet activiteiten op om mensen in beweging te brengen. Bij dit alles handel je vanuit de Bijbel: de bron die jou steeds weer van nieuwe inspiratie voorziet.

Hogeschool Viaa biedt de opleiding Theologie in deeltijd. Je volgt bijna hetzelfde programma als voltijdstudenten, maar hebt slechts één dag per week les en doet daarnaast veel aan zelfstudie. Tijdens de opleiding ontdek je het brede werkveld van een godsdienst-pastoraal werker en ga je aan de slag met de benodigde competenties. Doel is dat je uitgroeit tot een innovatieve, onderzoekende, creatieve professional die weet wat er leeft in de kerk en de samenleving. Van daaruit geef je handen en voeten aan het geloof en ben je van toegevoegde waarde in de dagelijkse praktijk.

Hogeschool Viaa en het onderwijs in de Corona periode

Tijdens je opleiding

Jaar 1

Het eerste jaar heeft een oriënterend karakter en wordt gekenmerkt door vier leerlijnen. De eerste leerlijn is Praktijk en innovatie, waarbij je het werkveld verkent. Methodiek staat in het teken van de sociale kant, zoals groepsdynamica, gespreksvaardigheden en improviseren. Bij het onderdeel Beroepshouding werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Theorie en visie gaat in op jouw kennis over de Bijbel, de mens, de samenleving, de kerk en over hoe je God ter sprake brengt. Ook volg je een stage bij een kerk of instelling, zodat je een beeld krijgt van het vak.

Jaar 2

In het tweede jaar volg je een stage van acht tot tien uur per week, waarbij je kennismaakt met alle aspecten binnen het godsdienst-pastoraal werk. Je voert geloofsgesprekken, denkt mee over beleid en organiseert activiteiten. Deze werkzaamheden worden gekoppeld aan de vier leerlijnen, zodat je je op verschillende vlakken steeds verder in jouw vak als godsdienst-pastoraal werker verdiept.

Jaar 3

In jaar drie geef je jouw loopbaan kleur. Je kiest een stage die aansluit bij de richting die je aanspreekt. Dit kan bij bijvoorbeeld een kerk, een instelling of een school zijn. In Nederland, maar ook daarbuiten. Tijdens de stage doe je een onderzoek waarmee je jouw opdrachtgever verder helpt. Daarnaast volg je modules als Ethiek, Kerkgeschiedenis en Bijbelse hermeneutiek.

Jaar 4

In het laatste jaar verrijk je je cv door je te specialiseren met een theologische verdiepingsminor. Je kunt ook een minor volgen op een andere hogeschool in binnen- of buitenland. Wil je na  je opleiding aan de slag binnen de Protestantse Kerk Nederland? Dat kan als je in het vierde jaar de minor PKN volgt. Aan het eind van de opleiding schrijf je een persoonlijk beroepsprofiel, waarin je jezelf presenteert als godsdienst-pastoraal werker. Een mooie opstap naar de beroepspraktijk!

Download de folder

Na je opleiding

Na de opleiding Theologie kun je allerlei kanten op. Meer nog dan je misschien denkt. Je hebt geleerd kansen te zien en weet hoe je van toegevoegde waarde kunt zijn voor mensen of organisaties. Vanuit die ondernemende houding is er altijd wat te doen. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag als pastoraal werker, evangelisch voorganger, jeugdwerker, beleidsmaker of als missionair werker in binnen- of buitenland. Heb je tijdens de opleiding de minor Godsdienstleraar gevolgd, dan is het bovendien mogelijk om in één jaar tijd een tweedegraads onderwijsbevoegdheid te halen.

Praktische informatie

Toelatingseisen

Je hebt een havo- of vwo-diploma nodig om de opleiding Theologie te volgen. Ook kun je instromen vanuit een mbo-opleiding niveau 4. Voldoe je niet aan deze toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je het toelatingsexamen doen. En voer je als vrijwilliger relevante werkzaamheden uit in de kerk of bij een instelling? Of werk je al als godsdienst-pastoraal werker? Dan kun je jouw werkplek vaak als stageplek inzetten. Ook is de kans groot dat je binnen het onderwijsprogramma modules kunt verzilveren, zodat je tijd bespaart.

Lees meer over het toelatingsexamen

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over de deeltijdopleiding Theologie? Neem dan contact op Henriët Homminga.

Meer informatie