Tijdens de opleiding Theologie

Tijdens de opleiding Theologie ontwikkel je jezelf tot een allround professional. Iemand die het geloof verbindt aan de dagelijkse praktijk en daarmee van betekenis kan zijn in zowel de kerk als de samenleving. De bachelor Theologie bij Hogeschool Viaa duurt vier jaar. Je kunt ook kiezen voor Theologie deeltijd.

Hbo Theologie van jaar tot jaar

Het eerste jaar van de opleiding Theologie heeft een oriënterend karakter en wordt gekenmerkt door vier leerlijnen. De eerste leerlijn is Praktijk en innovatie, waarbij je door middel van projecten het werkveld verkent. De tweede lijn is Methodiek en staat in het teken van vaardigheden, zoals gesprekken voeren en theologisch reflecteren. Bij het onderdeel Beroepshouding werk je aan je persoonlijke professionele ontwikkeling. Je sluit af met Theorie en visie. Deze lijn gaat in op jouw kennis van de Bijbel, de traditie, de multi-etnische en multireligieuze samenleving, en godsdienstpedagogiek.

In dit jaar van de Theologie-opleiding loop je twee projectstages. De ene stage vindt plaats in een kerkelijke gemeenschap, de andere binnen een instelling of organisatie in de samenleving. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden op het gebied van onderzoek, didactiek en moreel beraad en verdiep je je in onder meer de Bijbelse theologie, veranderkunde en Integral mission.

In jaar drie van hbo Theologie kies je een praktijkplek die aansluit bij de richting die je aanspreekt. Denk aan een instelling op het gebied van geestelijke verzorging, een kerk of geloofsgemeenschap of een organisatie waar je zicht krijgt op het vak van ritueel begeleider. Je kunt zowel in binnen- als buitenland aan de slag. Ook doe je een praktijkonderzoek en volg je modules als Exegese, Liturgie en Systematische Theologie.

In het laatste jaar van de opleiding Theologie ga je een week naar het buitenland. Ook verrijk je je cv door je te specialiseren met een minor naar keuze. Je kunt deze minor volgen bij Hogeschool Viaa of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. Aan het eind van het jaar schrijf je een persoonlijk beroepsprofiel, waarin je jezelf presenteert als hbo-theoloog.

Vraag de brochure van de opleiding Theologie aan

Wat wil je weten?