Terugblik: Wegen tot herverbinden - 2 juni 2023

Op vrijdag 2 juni 2023 van 09:00-16:30 uur organiseerde het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken samen met Master Interprofessioneel werken met Jeugd (MIJ) een werkplaatsevent én masterclass in Zwolle.

Wanneer kinderen en jongeren problemen hebben, dan hebben ze die niet alleen. Ook hun ouders, het gezin en het netwerk ervaren deze problemen. Hoe kunnen zij de jeugdige helpen om goede oplossingsrichtingen te vinden en weer mee te doen in het gewone leven? Op welke manier kunnen jeugdigen gesteund worden in het her-verbinden binnen de belangrijke relaties en contexten (als thuis, school, vrienden) die er voor hen toe doen? Hoe kunnen we als professionals breder kijken en duurzame oplossingen vinden? Op dit event zochten wij samen naar wegen tot her-verbinden.

Deze dag was interessant voor: masterstudenten en professionals uit het project “Samenspel in de wijken”, docenten, professionals uit het brede jeugddomein en beleidsmakers.

Beschikbare materialen

PowerPoint Wijkgericht werken jonge kind. Werken met communities
Door: Marcha Emmens (Sociaal Wijkteam West – Zwolle) en Tanja van der Vinne (onderzoeker WSD en studieleider Master Interprofessioneel werken met Jeugd).

PowerPoint – De jeugd- en gezinswerker van nu en in de toekomst
Door: Doreen Oosterhuis, Wim Louter en Idelet Munneke (docenten SW- jeugd Viaa).

PowerPoint – In gesprek met ervaringsdeskundige jongeren over wegen tot herverbinding
Door: Anne Dreke Deddens (onderzoeker lectoraat en jeugdwerker Travers) en ervaringsdeskundige jongeren.

Meer informatie

09:00 – inloop
09:30-12:00 – lezingen door Drs. Sabine Vermeire en Dr. Robert van Hennik
12:00-12:15 – korte presentatie door Marianne Volaart rondom project ‘Samenspel in de wijken
12:15-13:15 – lunch
13:15-15:30 – 2 rondes met deelsessies
15:30-16:30 – netwerkborrel

Drs. Sabine Vermeire en Dr. Robert van Hennik


Robert van Hennik Dr. Robert van Hennik

Thema: Collaboratief leren en het systemisch kompas
Samen leren navigeren in complexe situaties

Lezing:
In zijn lezing vertelde Robert van Hennik over systemisch werken met gezinnen en netwerken in complexe situaties. Een kenmerk van complexiteit is dat verandering onvoorspelbaar verloopt. Als je bij een huisbezoek aanbelt, weet je nooit zeker wat er gebeuren zal, nadat de deur voor je geopend wordt. De hulpverlener moet investeren in de samenwerkingsrelatie en anticiperen op wat er zich onvoorspelbaar ontvouwt. Het is een hele uitdaging om verbinding te maken, te improviseren en ook houvast te bieden. Hij heeftin zijn lezing ook vertelt over het ‘systemisch kompas’ (Olthof, 2012, van Hennik e.a., 2021). Het systemisch kompas helpt te oriënteren daar waar je elkaar en de weg makkelijk kwijt kunt raken. In vier stappen zoeken hulpverleners, gezinsleden en andere betrokkenen afstemming over (1) het motief om samen te werken (2) het verhaal dat we samen maken (3) een plan met doelen voor iedereen en (4) de samenwerking en ontwikkelingen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden heeft Van Hennik over de bruikbaarheid van het ‘systemisch kompas’ vertelt.

Personalia:
Robert van Hennik werkt als (narratieve) systeemtherapeut, docent, consulent en onderzoeker bij het Lorentzhuis in Haarlem en bij het Centrum voor Consultatie en Expertise in Utrecht. Robert promoveerde op onderzoek naar feedback-gestuurde systeempraktijken aan de University of Bedfortshire in Luton.

Sabine Vermeire Drs. Sabine Vermeire

Thema: ‘Samen netwerken weven van veerkracht’

Lezing:
In haar lezing vertelde Sabine Vermeire hoe kinderen, jongeren en gezinnen in multistress-contexten of met ingrijpende levensgeschiedenissen gevangen kunnen raken in een kluwen aan problemen. De connectie met elkaar, maar ook met de buitenwereld komt onder zware druk te staan. Zowel het professionele netwerk als de vele betrokkenen eromheen verliezen eveneens het gevoel nog enigszins grip te hebben, een zinvolle bijdrage te leveren of verschil te kunnen maken.

Samen met kinderen en gezinnen als co-researchers en co-regisseurs speuren we naar veilige grond en herontdekken een ‘team van wederzijdse support en solidariteit’. Dit laat toe dat we de moeilijkheden en de vele bijhorende tentakels kunnen onderzoeken en alternatieve sporen terug zichtbaar worden. We faciliteren een gevoel van ‘agency, belonging en coherentie’ en streven daarbij naar nieuwe relationele dansen die hoop creëren. Stap voor stap weven we in samenspraak met vele betrokkenen veerkracht-bevorderende netwerken.

Personalia:
Sabine Vermeire werkt als systeemtheoretisch en narratief psychotherapeut, opleider, supervisor en staflid aan de Interactie-Academie vzw.  Haar expertiseterreinen zijn werken met kinderen, jongeren, ouders en gezinnen in zorgwekkende omstandigheden en het werken met creatieve methodieken als het praten stokt. Zij publiceerde over deze thema’s en engageerde zich in meerdere projecten binnen dit veld. Tevens is ze medebezieler van het NDC² (Narratief, dialogisch en collaboratief collectief) in de Lage Landen.
www.interactie-academie.eu

Via deze pagina kun je lezen welke deelsessies er tijdens deze middag werden aangeboden.