Praktijkondersteuner en Praktijkverpleegkundige

De praktijkondersteuner / praktijkverpleegkundige is een functionaris die een grote mate van zelfstandigheid heeft en een eigen aansprakelijkheid draagt. Samen met de huisarts en de doktersassistent draagt de praktijkondersteuner / praktijkverpleegkundige zorg voor de verbetering van de toegankelijkheid en kwaliteit van huisartsenzorg.

Opleidingsvarianten

Er zijn drie opleidingsvarianten voor de functie praktijkondersteuner / praktijkverpleegkundige. De variant waar je voor in aanmerking komt is afhankelijk van je vooropleiding. De verschillende varianten zijn:

 • Variant 1:
  Praktijkondersteuner op basis van competentieprofiel 2004 (POH 2004). Deze variant is voor cursisten met een Doktersassistente vooropleiding (onbekend wanneer deze opleiding gaat starten).
 • Variant 2:
  Praktijkondersteuner op basis van het competentieprofiel 2017 (POH 2017). Deze variant is voor cursisten met een MBO-V of Inservice vooropleiding, of een andere HBO-opleiding zoals Fysiotherapie. Start jaarlijks in september 2018.
 • Variant 3:
  Praktijkverpleegkundige op basis van het competentieprofiel 2014 (PVK 2014). Deze variant is voor cursisten met een HBO-V vooropleiding. Start jaarlijks in september 2018.
Lees meer over variant 1: Praktijkondersteuner 2004
Lees meer over variant 2: Praktijkondersteuner 2017
Lees meer over variant 3: Praktijkverpleegkundige 2014

Instroomcriteria

Voor de verschillende opleidingsvarianten gelden andere instroomcriteria.

Variant 1: Praktijkondersteuner op basis van het competentieprofiel 2004 (POH 2004).
Deze variant is voor cursisten met een Doktersassistente vooropleiding.

 1. Diploma MBO – Doktersassistentes (niveau 4)
 2. Toelatingsexamen (informatie via het secretariaat).
 3. Motiviatiebrief + C.V.
 4. Waar nodig een (telefonisch) intakegesprek.

Variant 2: Praktijkondersteuner op basis van het competentieprofiel 2017 (PVK 2017).
Deze variant is voor cursisten met een MBO-V of Inservice vooropleiding, of een andere HBO-opleiding zoals Fysiotherapie.

 1. Diploma MBO-V of
 2. Diploma In-service verpleegkundige (A, B, Z) of een
 3. andere HBO-opleiding: Fysiotherapie, Diëtetiek (andere HBO opleidingen niet toelaatbaar)
 4. Waar nodig een (telefonisch) intakegesprek.

Variant 3: Praktijkverpleegkundige op basis van het competentieprofiel 2014 (PVK 2014).
Deze variant is voor cursisten met een HBO-V vooropleiding.

 1. Diploma HBO-V.

Inschrijven

Inschrijven voor de opleiding Praktijkondersteuner / Praktijkverpleegkundige Huisartsenpraktijk gaat niet via Studielink. Deze landelijke aanmeldapplicatie is alleen bedoeld voor bachelor- en masteropleidingen in het Hoger Onderwijs.

Je kan een inschrijfformulier opvragen bij de afdeling Studentenzaken via 038-42 555 42 of studentenzaken@viaa.nl. Je ontvangt dan ook informatie over de betaling van het verschuldigde cursusgeld.

Download de deeltijdfolder

Heb je nog vragen?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van de opleiding Praktijkondersteuner / Praktijkverpleegkundige? Geef dan je e-mailadres door aan het secretariaat en ontvang een paar keer per jaar de nieuwsbrief en uitnodigingen voor bijeenkomsten. Ook voor vragen over de opleiding kun je terecht bij het opleidingssecretariaat.

Aanvullende informatie