PraktijkPabo West-Nederland

Woon je niet in de buurt van Zwolle, wil je niet verhuizen maar wel de Pabo volgen aan Hogeschool Viaa? Dat kan met de route PraktijkPabo West-Nederland. Deze route is bedoeld voor studenten uit de regio West-Nederland en Midden-Nederland, de omgeving van Amersfoort en Utrecht. Een opleiding voor gemotiveerde studenten die houden van uitdaging en met een hand-on mentaliteit.

Ga snel naar:

 

Werkplekleren

De route PraktijkPabo West-Nederland kun je volgen op basisscholen bij jou in de buurt. Je krijgt namelijk intensieve begeleiding op de werkplek. We werken nauw samen met basisscholen die je deze coaching kunnen bieden. Je draait op de school mee als volwaardige leerkracht. Ongeveer zes maanden sta je voor een groep. Daarna krijg je een nieuwe groep, op dezelfde basisschool. Deze praktijkgerichte route biedt Viaa al een heel aantal jaren aan. Er is dus veel ervaring in het ‘leren werken op je werkplek’.

Wil je weten wat de ervaringen zijn van studenten? Check de facebookpagina PraktijkPabo West-Nederland voor regelmatige updates van studenten die hun belevenissen voor de klas delen.

Bekijk de ervaringen van studenten op de Facebookpagina PraktijkPabo West-Nederland

Ontbijten met...

Ontbijten met oud-Praktijk Pabo student Julian

Tijdens je opleiding

Studenten in deze route kunnen direct twee tot drie dagen aan de slag op een basisschool. Een dag in de week volg je colleges bij de Pabo van Viaa. En de andere dag volg je lessen op een school in de buurt. Daarnaast verwerk je wat je hebt geleerd in een portfolio. De lesdag bij Viaa is vanaf september 2021 op de donderdag.

Zo ziet een collegedag eruit
Tijdens je collegedag volg je vooral pedagogisch-didactische vakken. Maar ook zorgverbreding maakt deel uit van het theorieprogramma. Je leert om kinderen met leer- en gedragsproblemen verder te helpen. Bovendien krijg je basisschoolvakken als rekenen, taal, bijbelvertelling, biologie en tekenen. En dat alles in een snel tempo.

Laat je groei zien
Een dag per week besteed je aan het bijhouden van een portfolio. De documenten in je portfolio laten zien welke ontwikkeling je doormaakt als leerkracht-in-opleiding. Ze zijn het bewijs dat je het vereiste niveau behaalt, zowel voor de klas, als in de collegebanken.

Na je opleiding

Als leerkracht ben je nooit uitgeleerd. Na de pabo kun je doorleren binnen diverse Masters of een post-hbo-opleiding volgen als taal-, reken of onderbouwspecialist. Wil je graag leiding geven in het onderwijs? Dan is de Opleiding Schoolleider misschien iets voor jou.

Bekijk hier de masters, nascholing en andere post-hbo-studies die Viaa biedt. 

Praktische informatie

Toelating op de opleiding

Heb je een havo-diploma of een diploma mbo niveau 4 dan ben je welkom bij ons op de opleiding. Wel moet je aantonen dat jouw kennis van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek op peil is. Dat kun je doen door aan te tonen dat je in deze vakken eindexamen hebt gedaan. Heb je voor deze vakken of voor één vak geen eindexamen gedaan dan moet je daar alsnog een certificaat/certificaten voor halen.
Voor natuur en techniek geldt dat je voldoet aan de toelatingseisen wanneer je recent havo-eindexamen hebt gedaan in natuurkunde, biologie of NLT (Natuur, Leven en Technologie). De toelatingstoetsen zijn op het niveau van havo 3/vmbo-t 4.

 

Lees meer over de toelatingstoetsen en hoe wij je daarin willen ondersteunen ze te leren
Vraag de voltijdfolder aan

Heb je nog vragen?

Wil je meer weten over de opleiding PraktijkPabo in West Nederland? Bezoek dan één van onze (online) open dagen of neem contact op met onze opleidingsvoorlichter Jan Jaap Zijlstra.